Nokkonen kosmetiikassa

Nokkonen sopii ihon ja hiustenhoitoon.

Nokkosen kerääminen

Nokkosta (Urtica dioica) ei juuri tarvitse etsiä – se kasvaa yleisesti pihoilla, pellonreunoilla ja metsänlaidassa, ja sen tunnistaa helposti sahanteräisistä lehdistään ja polttavista karvoistaan.

Nokkonen on yksi aikaisimmin keväällä kerättävistä luonnonyrteistä; satokausi alkaa heti kasvukauden alussa. Nokkonen on myös yksi monikäyttöisimmistä ja hyödyllisimmistä luonnonyrteistämme; sitä voi käyttää monin tavoin ravintona ja kauneudenhoidossa.

Paras aika nokkosen keräämiseen on keväällä, kun kasvit ovat vielä nuoria ja noin 10–20 cm pituisia. Tällöin lehtien ravintoainepitoisuus on huipussaan. Kerää nokkosta puhtaista paikoista, kuten kaukana vilkkaista teistä tai koiranulkoilutusalueista. Käytä käsineitä ja saksia, ja napsaise vain latvukset tai muutama ylin lehtipari. Kerää vain ehjiä, terveitä kasveja. 

Nokkosta voi kerätä koko kesän ajan, mutta vanhemmista kasveista kannattaa hyödyntää vain lehdet – paksut varret voivat olla puutuneita. Voit myös niittää pitkäksi kasvaneen nokkospöheikön ja hyödyntää uusia versoja pitkin kesää.

Kuivaa nokkonen heti keruun jälkeen ilmavassa ja varjoisassa paikassa tai kasvikuivurissa. Nokkoselle riittää +35-40 asteen kuivauslämpö. Kasvi on riittävän kuiva silloin kun se ei enää taivu, vaan rasahtaa poikki sekä lehdistä että varresta.

Nokkosesta voi käyttää nuoret versot, lehdet ja siemenet. Nokkosessa on runsaasti vaikuttavia aineita, esimerkiksi A-, B-, C- ja K-vitamiinia, ubikinonia, valkuais- ja hivenaineita, parkkihappoja; Siemenissä E-vitamiinia ja rasvahappoja ja juurissa karotenoideja ja hiilihydraatteja.

Nokkosen voi sekoittaa valko- tai punapeippiin, joilla ei kuitenkaan ole poltinkarvoja. Kumpiakin voi käyttää sekä ravintona että ihonhoidossa. 

Nokkonen säilyy parhaiten kuivattuna tai pakastettuna. Siitä kannattaa tehdä joko vesi- tai alkoholi-vesiuutos.

 

Nokkonen kauneuden­hoidossa

Nokkonen sopii sekä hiusten että ihon hoitoon. Se käy akneen taipuvaiselle, herkälle, väsyneelle ja ikääntyvälle iholle sekä päänahan hilseilyä vähentämään ja rasvaisuutta tasapainottamaan.  Lehdistä valmistetulla uutteella on tulehdusta ehkäisevää ominaisuutta, joka auttaa rauhoittamaan ja lievittämään ärtynyttä ihoa, joten se on hyvä ainesosa herkälle tai akneen taipuvaiselle iholle. Nokkosuutteiden mahdollinen ikääntymistä hidastava vaikutus johtuu ensisijaisesti niiden antioksidanttisuudesta. Ursolihappo hidastaa elastaasia ja kollagenaasia – entsyymitoimintoja – jotka ikääntymisen myötä hajottavat dermiksessä sijaitsevia ihoa kimmoisana ylläpitäviä elastiini- ja kollageenisäikeitä. Ursolihappoa on pääasiassa nokkosen juurissa. Kosmetiikassa nokkosen versoja ja niistä puristettua nestettä, hauduketta tai uutetta käytetään lisäämään pintaverenkiertoa, virkistämään, vahvistamaan ja puhdistamaan ihoa sekä vähentämään turvotusta.
  • Voit käyttää nokkoshauduketta tai -uutetta emulsiovoiteessa kasvoille tai vartalolle.
  • Voit valmistaa siitä kasvoveden.
  • Nokkosta käytetään paljon palashampoon valmistuksessa yrttihaudukkeessa.
  • Nokkonen sopii hienoksi jauhettuna myös helppoon kuivashampooseen. Katso nokkoskuivashampoon ohje Vihreän ilon YouTubesta.
  • Kuivatuista tai tuoreista nokkosista voit tehdä turvotusta helpottavan jalkakylvyn. 
  • Keskitummille, tummille tai punaisille hiuksille nokkosesta kannattaa valmistaa hiushuuhde tai -suihke, johon on ohje alla. Täysin vaaleita hiuksia nokkoshuuhde saattaa värjätä lievästi vihertäväksi. Vaaleahiuksisen kannattaakin valmistaa vastaava huuhde kehäkukasta tai kamomillasta. 

Ohje: Helppo hiushuuhde nokkosesta tummille hiuksille 

Nokkoshuuhde tuo hiuksiin pehmeyttä ja kammattavuutta, vähentää päänahan kutinaa ja hilsettä sekä rauhoittaa hiuspohjaa. Rasvoittuville hiuksille nokkoshuuhde on erinomainen, koska se tasapainottaa päänahan talintuotantoa. 

Nokkosen vesiliukoiset kivennäisaineet ja vitamiinit ravitsevat päänahan ihoa ja verenkierron tehostuminen tukee hiustuppien hyvinvointia. Näin nokkoshuuhde saattaa tehostaa hiustenkasvua. 

Yksinkertaisimmillaan hiushuuhteena toimii nokkosesta tehty hauduke eli “nokkostee”. Valmista se kiehauttamalla vesi ja lisää tuoreet tai kuivatut nokkoset +70 asteiseen veteen noin 30 minuutiksi kannen alle hautumaan. Sekoittele välillä lusikalla. Siivilöi neste lopuksi. Tässä voit käyttää apuna keittiösiivilää, teesiivilää, suodatinpussia tai elintarvikeharsoa.

Voit lisätä haudukkeeseen omenaviinietikkaa, joka tuo hiuksiin kiiltoa, koska etikka sulkee “hiussuomuja” ja rauhoittaa happamuudellaan päänahkaa. Omenaviinietikka tuo huuhteeseen ja hiuksiin kirpeän etikkaisen tuoksun, joka kuitenkin haihtuu hiuksista nopeasti.  

Säilytä huuhde jääkaapissa ja käytä viikon kuluessa. Jos haluat huuhteelle pidemmän säilyvyysajan, lisää säilöntäainetta. Tällöin voit säilyttää huuhteen huoneenlämmössä. 

Nokkoshaudukkeen ohje

  • Vettä: 6 dl*
  • Nokkosia (joko lehdet tai varsien kanssa): 1 rkl (30 ml) kuivattuna tai 2 rkl (60 ml) tuoretta kasvia.
Lisää halutessasi omenaviinietikkaa ja/tai säilöntäaine haudukkeeseen (5 dl)
 
  • 0,5 dl omenaviinietikkaa
  • 5 ml Geogard Cosgard 221 -säilöntäainetta
Jos lisäät haudukkeeseen säilöntäaineen, huuhde säilyy käyttökelpoisena n. 2-3 kk huoneenlämmössä. 
 
Lisää etiketti, johon kirjoitat tuotteen nimen ja valmistuspäivämäärän. 
 
Hiushuuhteen käyttö
 
Valuta nokkoshuuhde päänahkaan ja hiusten koko pituuteen shampoopesun jälkeen. Älä huuhtele hiuksia enää tämän jälkeen. 
 
Voit halutessasi siirtää huuhteen suihkepulloon, jolloin sitä on helppo suihkutella pyyhekuiviin hiuksiin ja hiuspohjaan kylvyn jälkeen. 

*Vettä haihtuu kiehauttamisessa ja sitä imeytyy erityisesti kuivattuihin kasveihin. Siksi vettä kannattaa varata enemmän kuin hiushuuhteeseen tarvitaan. 

Tule mukaan oppimaan villiyrttien hyödyntämistä kosmetiikassa!

Kurssit Tuorlassa 20.5. ja 7.6.

-10% uutiskirjeen tilaajille ensimmäisestä ostosta

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt tietojesi tallentamisen asiakasrekisteriimme.

Vihreän ilon vinkkejä luonnonkosmetiikan valmistuksesta voi seurata:

Sinua saattaa kiinnosta myös: