Työtilassa työskentely
Millainen on hyvä työtila?
Työtila on pystyttävä pitämään puhtaana ja siellä on oltava ilmanvaihto sekä vesipiste ja mahdollisuus pestä välineet. Mahdollisesti tarvitset myös lieden tai irtolevyn.
Raaka-aineille, työvälineille ja jätteelle on oltava työtilassa omat paikkansa.
Myös tuotannosta syntyville jätetyypeille on oltava omat kierrätys- tai jäteastiat. Nämä on tyhjennettävä säännöllisesti. Jos jäte houkuttele tuhohyönteisiä tai jyrsijöitä, jätteet viedään tuotantotilasta ulos mahdollisimman pian. Tuhoeläintorjunnassa olennaista on tuhoeläinten esiintymisen ehkäisy ja tarttuminen ongelmaan heti kun sellainen havaitaan.
Työtason ja vesipisteen hygienia on kaikista tärkeintä. Työtason pintamateriaalin täytyy olla sellainen, että se on mahdollista puhdistaa huolellisesti. Esimerkiksi rosteripintainen taso tai rosterilevy puupöydän päällä on hyvä ratkaisu. Puupöydässä ja maalipinnoissa on usein pienen pieniä uurteita, joihin mikrobit tarttuvat.
Lattia pyyhitään, mopataan tai imuroidaan ennen valmistuksen aloittamista. Työtaso, liesi ja lieden takana oleva seinä sekä vesipisteen ympärillä oleva seinä ja taso puhdistetaan huolellisesti.
Työtila täytyy pitää puhtaana valmistuksen ajan. Valmistustila ja tasot on puhdistettava ennen työskentelyn aloittamista. Jos jotain ainetta kaatuu tasolle tai lattialle, se siivotaan heti pois.
Etsi eri pinnoille sopivat puhdistusaineet ja välineet, ja järjestä myös niille oma paikkansa.
Jos lattia, työtaso, seinä tms. rakenne menee rikki, se täytyy korjata, koska rikkinäisten pintojen puhtaanapito ei onnistu.
Ilmanvaihto täytyy olla kunnossa, koska raaka-aineista haihtuu hajua työtilaan (vrt. eteeriset öljyt, tuoksuöljyt) tai tilassa lämmitetään raaka-aineita vesihauteessa, jolloin syntyy vesihöyryä. Valmistajan oman terveyden sekä työtilan kunnossa- ja puhtaanapidon kannalta ilmanvaihdon on toimittava.
Työtilassa ei saa tupakoida, juoda, syödä tai valmistaa ruokaa silloin kun valmistetaan kosmetiikkaa. Eli ei edes välipaloja tai kahvia kosmetiikan valmistuksen aikana. Ruokailemassa ja kahvitauolla käydään väliaikoina toisessa tilassa.
Voiko kotikeittiössä valmistaa kosmetiikka myyntiin?
Vastaus ei ole yksinkertaisesti kyllä tai ei.

Periaatteessa kotona kosmetiikan valmistus on sallittua ja mahdollista. Käytännössä tähän kuitenkin vaikuttaa moni asia:
- kuuluuko kotitalouteesi monia henkilöitä ja lemmikkejä? Jos vastaus on kyllä, silloin keittiön käyttö on mahdollisesti huono idea, koska keittiötilan rauhoittaminen kosmetiikan valmistukseen ja riittävän hygieniatason ylläpito on hankalaa.
- pystyykö keittiöön järjestämään omat paikat työvälineille, raaka-aineille ja valmiille tuotteille? Nämä täytyy ehdottomasti pitää erillään ruoanlaittoon käytettävistä ainesosista ja työvälineistä. Periaate on, että välineet tai raaka-aineet eivät saa sekoittua, koska ne voivat aiheuttaa terveydelle vaarallisia tilanteita (vrt. voimakkaat hapot, emäkset, säilöntäaineet, eteeriset öljyt jne) tai valmistettaviin tuotteisiin voi joutua ruoanlaittoon liittyviä aineita, tuoksua ym.
- valmistetaanko vesipitoisia tuotteita myyntiin? Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sitä herkemmin se pilaantuu. Siksi vesipitoisten tuotteiden valmistuksessa on noudatettava erityisen huolellista hygieniaa ja tilojen vaatimukset ovat tiukemmat kuin vähän tai ei ollenkaan vettä sisältävissä tuotteissa.
Mallia voi ottaa elintarvikehuoneistoille annetuista kriteereistä
Vaikka elintarviketuotanto ei ole sama asia kuin kosmetiikan tuotanto, molempien valmistustiloilta edellytetään samankaltaisia asioita.
Vinkkiä tilan suunnitteluun voi siis ottaa Ruokaviraston verkkosivuilta elintarvikehuoneistolle annetuista kriteereistä, koska kosmetiikan valmistustiloille ei ole laadittu vastaavia tilaohjeistuksia. Katsasta näiltä sivuilta myös tuhoeläintorjuntaa käsittelevä osio.