Tuoksuainesosien käyttömäärät

Yleiset linjat tuoksuaineosien käytössä

Kehon eri osille tarkoitetut tuotteet saavat sisältää eri määriä tuoksuainesosia, koska ihon paksuus näissä vaihtelee. Ohuempaan ihoon tuoksuainesosat imeytyvät nopeammin, jolloin ne voivat ärsyttää ihoa.

Lisäksi kehon osien kokoerot vaikuttavat tuoksuainesosien käyttömääriin: paikalliselle ihoalueelle, esimerkiksi näppylälle levitettävän hoitotuotteen sisältämien eteeristen öljyjen määrä voi olla suurempi kuin koko vartalolle levitettävän voiteen tuoksuainesosat.

EU:n kosmetiikka-asetus (EU) 2023/1545 määrittää säännöt, jotka varmistavat kosmeettisten valmisteiden turvallisuuden käyttäjille sekä luettelot kosmetiikan kielletyistä ja rajoituksin sallituista ainesosista.

Huulet ja silmänympärykset ovat kaikista herkimmät alueet kehossa. Näille alueille tehtäviin tuotteisiin tuoksuainesosia käytetään hyvin varovaisesti. ​

Pienten lasten, raskaana olevien naisten ja ikääntyneiden ihmisten tuotteisiin myös tuoksuainesosien määrää täytyy vähentää. Eteerisissä öljyissä on paljon käyttörajoituksia näille ryhmille.​

Poispestäviin tuotteisiin (suihkutuotteet, putsarit, shampoot) tuoksuainesosia voi käyttää runsaammin kuin iholle jätettäviin, koska ne eivät ehdi imeytyä ihoon.​

Alla oleva taulukko on vain suuntaa antava, jotta saat käsityksen miten tuoksuainesosien maksimimäärät vaihtelevat kehon eri osiin tarkoitetuissa tuotteissa. Tarkasta aina erikseen jokaisen tuotteen ja tuoksuainesosan kohdalla sopivat määrät!

Mistä tietoa herkistäjiin liittyvistä rajoituksista?

CosIng -tietokanta ja EU:n kosmetiikka-asetus​

EU:n kosmetiikan ainesosien tietokanta CosIng (CosmeticIngredients) sisältää tietoa kosmetiikan raaka-aineista, niiden käyttöön liittyvistä rajoituksista ja kielloista sekä lyhyet kuvaukset siitä, mikä aineiden tarkoitus kosmetiikassa on. CosIng ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova tietokanta, eikä se välttämättä sisällä kaikkea tietoa aineiden käyttörajoituksista.

Paras lähde tälle on “EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1223/2009, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, kosmeettisista valmisteista“. Se löytyy suomeksi Eur-lexistä.

Vastuuhenkilö on velvollinen huolehtimaan, että myyntiin valmistettavissa kosmetiikkatuotteissa on noudatettu kosmetiikka-asetuksen rajoituksia ja kieltoja ainesosista. Tämä on lainsäädännöllisesti velvoittavaa!

CosIng on hyvä “pikatarkistuspaikka”, mutta ennen turvallisuusarviointiin viemistä kannattaa tarkastaa ainesosat myös EU:n kosmetiikka-asetuksesta.

IFRA Standards library ​

Kosmetiikkateollisuuden tuottama tuoksuainesosien tietokanta IFRA database eli International Fragrance Association -tietokanta, jossa on kosmetiikkatuoteryhmittäin rajoitukset tuoksuainesosien käytöstä.

Kosmetiikkalainsäädäntö ei velvoita käyttämään tätä, mutta esimerkiksi kosmetiikan turvallisuusarvioinneissa IFRAn tietokantaa käytetään yhtenä lähdemateriaalina. Se perustuu tieteellisen tutkimustietoon. Sen käyttö on suositeltua jo tuotekehitysvaiheessa.

Mitä ovat IFRA-kategoriat?

Tutkimukseen perustuva tuoksuteollisuuden laatima maailmanlaajuisesti hyväksytty riskienhallinnan järjestelmä tuoksuainesosien turvalliseen käyttöön valmistajien omaksi avuksi. Luokittelulla määritetään eri kehonosille, käyttäjäryhmille sekä erilaisille kosmetiikan käyttötavoille turvalliset tuoksuainesosamäärät. Myös sillä on merkitystä, onko tuote iholta poispestävä, kuten suihkugeeli tai kasvojen puhdistustuote, vai iholle jätettävä, kuten kasvoöljy tai vartalovoide. Kategorisoinnilla pyritään siis estämään tuoksuaineosien aiheuttama ihoärsytys ja allergiset reaktiot.

Kategoriassa on 12 numeroitua luokkaa, jotka on jaoteltu kehon osien, käyttäjäryhmien ja kosmetiikan käyttötapojen mukaan. Esimerkiksi

  • Kategoria 1 sisältää nestemäiset ja kiinteät huulille levitettävät tuotteet.
  • Kategoria 2 sisältää kainaloihin levitettävät tuotteet.
  • Kategoria 3 sisältää kasvoille ja vartalolle sormin levitettävät tuotteet, esimerkiksi silmiin käytettävä kosmetiikka, kasvojen puhdistustuotteet ja meikkivoiteet.
  • jne.

Kategorioissa voi olla myös alakategorioita, kuten luokka 5, joka on kasvoille ja vartalolle levitettävät ja iholle jätettävät tuotteet. Luokka 5 jakautuu alakategorioihin 5A vartalovoiteet, -öljyt ja -lotionit, 5B jalkojenhoitotuotteet, voiteet ja puuterit, 5C erilaiset käsien hoitotuotteet ja 5D vauvojen hoitoöljyt, lotionit, talkit.

Löydät kategorisoinnin IFRAn verkkosivuilta ifrafragrance.org ja yläpalkin alasvetovalikosta Safe Use -> Ifra Standrads Documentation. Valitse sieltä IFRA 51st Amendment – Guidance for the use of IFRA Standards. Sivulta 43 alkaa taulukko, jota voit hyödyntää.

Jokaisen herkistäjän suositellun maksimimäärän eri kategoriassa löydät IFRAn verkkosivuilta ifrafragrance.org ja yläpalkin alasvetovalikosta Safe Use -> Ifra Standrads Library.

COSMILE Europe

Löydät tietoa tuoksuaineosista ja myös muista kosmetiikan ainesosista COSMILE Europe -tietokannasta. COSMILE Europen avulla on helppo löytää luotettavaa, tarkistettua ja tieteellisesti tutkittua tietoa lähes 30 000 ainesosasta. Tietokannassa on tietoja ainesosien ominaisuuksista, käyttötarkoituksista, alkuperästä (ovatko ne synteettisesti valmistettuja vai luonnosta peräisin) sekä siitä, minkä tyyppisissä tuotteissa niitä käytetään.

Tietokannassa olevia ainesosatietoja voi hakea ainesosan yleisnimen tai INCI-nimen tai ainesosaryhmän tai tuotetyypin perusteella.

Huomioithan, että vaikka COSMILE-tietokannan tiedot ovat asiantuntijoiden tuottamaa, tutkittua tietoa, kosmetiikkalainsäädäntö velvoittaa noudattamaan ainoastaan EU:n CosIng-tietokantaa.

Lähteet

IFRA Standards Library Täältä voit hakea jokaisen herkistäjän suositellut maksimimäärät tuotteessa.

IFRA kategoriat Valitse IFRA 51st Amendment – Guidance for the use of IFRA Standards

Malli IFRA sertifikaatista löytyy täältä.