Suunnittelun vaiheet ja testaaminen
Kun alat suunnitella uutta tuotetta myyntiin, ota huomioon seuraavat näkökulmat. Voit kirjoittaa itsellesi ylös uudesta kehitettävästä tuotteesta suunnitelman tämän pohjalta.
Tuotteen suunnittelu
1. Tuote
Mikä on tuotteen käyttötarkoitus tai -tarkoitukset?
Tuote voi olla suunniteltu yhteen tarkoitukseen, kuten huulirasva huulten pehmittämiseen. Tuote voi olla myös monitoimituote, joka on suunniteltu hoitamaan monia eri ihonhoidon tarpeita. Esimerkiksi kehäkukkamonitoimivoidetta voi käyttää käsille, jaloille, kyynärpäille, mihin tahansa ihon kuiviin kohtiin, ärtyneelle iholle ja pieniin ruhjeisiin.
Tuotteen käyttötarkoituksen määrittäminen vaikuttaa jokaiseen seuraavaan kohtaan tässä listauksessa.
2. Kohderyhmä(t)
Ketkä käyttävät tuotetta ensisijaisesti? Onko se suunniteltu kaiken ikäisille ihmisille, myös lapsille ja vanhuksille, vai aikuisille? Miehille vai naisille? Miten ja missä kohderyhmä käyttää tuotetta? Minkä ongelman tai tarpeen tuote ratkaisee kohderyhmän osalta?
Kohderyhmän tai -ryhmien määrittäminen vaikuttaa tuotteen ainesosien valintaan, pakkauksen valintaan ja myös markkinointiin. Pienille lapsille ja ikääntyneille ihmisille käytetään mm. eteerisiä öljyjä pienempiä määriä kuin 15-65-vuotiaille henkilöille. Myös säilöntäaineiden valinnassa kohderyhmän iällä on merkitystä.
Miesten ja naisten ihoissa on eroja, joten jos tuote suunnitellaan esimerkiksi pelkästään miehille, tämä voidaan ottaa huomioon aktiiviaineiden määrässä ja öljyjen valinnassa.
Kohderyhmää ei kannata rajata liian pieneksi, koska silloin potentiaalisten ostajien määrä vähenee. Toisaalta mitä paremmin kohdennettu tuote vastaa kyseisen kohderyhmän ongelmaan tai tarpeeseen, sen helpompaa sitä on todennäköisesti myydä. Kohderyhmiä voi olla myös useita.
3. Pakkaus
Vedettömille, palamaisille tuotteille riittää kevyempi pakkaaminen, esimerkiksi kartonkipakkaus. Vettä sisältävien tuotteiden valmistus edellyttää suojaavampaa pakkausta.
Pakkauksen valinta liittyy tuotteen käyttötapaan ja -paikkaan. Millainen pakkaus mielestäsi toimii parhaiten seuraavissa tapauksissa?
Matkalle mukaan otettavat pakkaukset avautuvat helposti kassissa tai matkalaukussa ja leviävät meikkipussiin tai vaatteiden joukkoon.
Kylpyhuoneessa/saunassa käytettävä pakkaus saattaa pudota välistä kaakelilattialle märistä käsistä.
Koko perheen tuotetta käyttää monta henkilöä joka päivä tai viikoittain. Se kuluu nopeasti.
Pienten lasten vanhemman toisessa kainalossa voi olla vauva tai pieni lapsi.
Arkikosmetiikan kanssa ei jaksa “säätää”, vaan sen käytön täytyy olla helppoa ja nopeaa. Luksuskosmetiikan kanssa purkin avaaminen voi olla kauneusrituaali, joka saakin kestää hetken.
4. Tuotteen rakenne
Millainen tuotteen rakenteen tulee olla, jotta se on miellyttävä levittää/käyttää ja toimii valitussa pakkauksessa?
Vedetön tuote säilyy hyvin ja se on usein edullisempi viedä turvallisuustarkastuksen läpi kuin vettä sisältävä tuote.
Onko tuote helpompi levittää geelinä, voiteena vai salvana? Tämä liittyy tuotteen käyttötapaan, esimerkiksi yöksi jätettävät tuotteet voivat olla rakenteeltaan paksumpia ja vähemmän vettä sisältäviä. Ne imeytyvät ihoon hitaammin, mutta jättävät ihon pehmeämmän tuntuiseksi. Öljy veteen -voiteet imeytyvät nopeammin ja geelit kaikista nopeimmin. Ne toimivat päivätuotteissa. Vesipohjaisesta geelistä esimerkiksi särkyä tai lihasjännitystä lievittävät aktiiviaineet imeytyvät ihoon nopeasti.
Huulivoide on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka koostumus on puikkomuodossa oltava hiukan kovempi kuin purkissa. Kovan voiteen irrottaminen purkista on epämiellyttävää ja epähygieenistä. Liian pehmeä puikko puolestaan katkeaa helposti.
5. Teema
Jos tarkoituksesi on suunnitella useampia tuotteita tai kehittää tuotesarjaa, on hyvä pohtia tuotteitasi yhdistävää teemaa. Se voi olla esimerkiksi:
väriteema: oranssi (esim. tyrniöljyllä), vihreä (esim. hamppuöljyllä tai leväjauheella), tummanpunainen (esim. punajuurijauheella), kultainen (esim mica-jauheella).
tuoksuteema: suklaa, vanilja, kahvi, sitruskimara, metsä, ruusu
tekstuuriteema: vesimäinen, silkkimäinen, raemainen, geelimäinen, vaahto, mousse, hyytelömäinen
ainesosateema: kukkaistuotteet, mausteiset tuotteet, villiyrtti-, sieni- tai kääpätuotteet, pakurituotteet, pihkatuotteet, marjapohjaiset tuotteet
käyttötarkoitusteema: lihaskipua helpottava, ikääntyvälle iholle, nuorelle iholle, mielialaa piristävä, rauhoittava
vuodenaikateema: tuuli- ja pakkasvoide, after-sun
pakkausteema: no-waste, tietyn väriset, muotoiset tai tietystä materiaalista valmistetut pakkaukset
ihotyyppi- tai iho-ongelmateema: herkkä iho, couperosa, epäpuhdas iho, kuiva iho
6. Pohjan ainesosat
Vesi- vai öljypohjainen?
Vesipohjaiset tuotteet imeytyvät nopeasti ihoon ja kosteuttavat ihoa. Niiden valmistaminen on haastavampaa kuin öljypohjaisten tuotteiden valmistus. Vesipohja voi olla puhdas vesi, yrttihauduke, hydrolaatti tai näiden sekoitus.
Öljypohjaiset tuotteet pehmittävät ja suojaavat ihoa. Ne ovat helpompi valmistaa kuin vesipohjaiset tuotteet. Öljypohjaisiin tuotteisiin on olemassa valtava valikoima erilaisia kasviöljyjä ja -voita, joilla on erilaisia hoitavia vaikutuksia iholla.
Tuote voi koostua yhdestä kasviöljystä tai -voista tai se voidaan sekoittaa useammasta öljystä käyttötarkoituksen ja kohderyhmän tarpeiden mukaan.
7. Aktiiviaineet
Luonnonkosmetiikassa myös pohjan ainesosat hoitavat ihoa, joten aktiiviaineita ei välttämättä tarvita lainkaan tai kovin montaa. Jotkut asiakkaat arvostavat lyhyitä incejä eli ainesosaluetteloita tuotteissa. Myös luonnonkosmetiikassa on monia allergisoivia tai herkistäviä ainesosia, ja asiakkaat saattavat ajatella, että mitä lyhyempi inci, sitä todennäköisemmin tuote ei ärsytä ihoa.
Ainesosaluettelon lyhyys tai pituus ei kuitenkaan ole laadukkaan luonnonkosmetiikkatuotteen tae. Esimerkiksi Frantsilan tuotteissa on paljon kasviuutteita aktiiviaineina, joilla jokaisella on omat ihoa hoitavat vaikutuksensa. Aktiiviaineita voi toki lisätä tuotteeseen useita. Tämä lisää haastetta kehittämistyöhön, jotta kaikki aktiiviaineet saa toimimaan optimaalisesti tuotteessa. Aktiiviaineiden suuri määrä saattaa tarkoittaa myös suurempaa hintalappua turvallisuusarvioinnissa.
8. Toiminnalliset ainesosat
Toiminnalliset ainesosat ovat tärkeitä tuotteen rakenteen ja sananmukaisesti toimivuuden kannalta, vaikka ne eivät välttämättä suoranaisesti hoidakaan ihoa. Tosin jotkut luonnonkosmetiikan toiminnalliset aineosat vaikuttavat sekä tuotteen rakenteeseen että ihoon. Esimerkkinä on mehiläisvaha, joka sekä rauhoittaa ihotulehdusta että tuo kovuutta pala- ja puikkomuotoisiin tuotteisiin. Se toimii myös 2. emulgaattorina ja öljyfaasin paksuntajana.
9. Tuoksu
Tuoksut vaikuttavat käyttäjän kokemukseen kosmetiikkatuotteesta. Tuoksuja käytetään luomaan tietynlaista vaikutelmaa ja mielikuvaa tuotteesta, esimerkiksi metsäinen, ylellinen, pirteä tai karkkimainen. Näin niillä myös luodaan eroa kilpaileviin tuotteisiin.
Tuoksut vaikuttavat käyttäjän mieleen ja mielialaan. Esimerkkinä sitrustuoksut koetaan yleisesti mielialaa nostavina ja piristävinä. Ruusun tuoksu yhdistetään kokemukseen naisellisuudesta. Laventeli koetaan usein rauhoittavana. Mielialat vaikuttavat myös fyysiseen hyvinvointiin.
Tuoksuja voidaan käyttää peittämään raaka-aineiden hajuja, jotka eivät välttämättä miellytä käyttäjän nenää. Epämiellyttävää raaka-aineen tuoksua voidaan muuttaa neutraalimmaksi tai paremmaksi käyttämällä sopivaa tuoksua tai tuoksuja.
Luonnonkosmetiikassa käytetään paljon eteerisiä öljyjä, koska niillä on sekä ihonhoidollista vaikutusta että tuoksuominaisuutta. Luonnonkosmetiikka-tuotteissa hyödynnetään myös eteerisistä öljyistä tai muista luonnollisista raaka-aineista muokattuja tuoksuja, jotka eivät ole 100% aitoja eteerisiä öljyjä, mutta joilla saadaan erilaisia tuoksumaailmoja tuotteisiin.
10. Lisäaineet
Luonnonkosmetiikassa tyypillisiä lisäaineita ovat säilöntäaineet, öljyjen säilyvyyttä parantavat antioksidantit sekä pH:n sekä pH:n säätäjät.
Luonnonkosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet ovat hellävaraisempia kuin muun kosmetiikan säilöntäaineet, koska ne ovat yksi yleisimmistä allergiaa aiheuttavista kosmetiikan ainesosista. Kasviraaka-aineet toisaalta toimivat ravintona mikrobeille, joiden lisääntymistä säilöntäaineilla pyritään estämään. Siksi luonnonkosmetiikan säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin ns. synteettisen kosmetiikan säilyvyys ja säilyvyyteen täytyy kiinnittää todella paljon huomiota valmistuksen jokaisessa vaiheessa suunnittelusta tuotteiden myyntiin toimittamiseen ja tuotteiden käyttöiän loppuun saakka.
11. Esteettiset lisät
Tuotteen tuoksun lisäksi myös ulkoasulla on suuri merkitys tuotteen käyttökokemuksen ja myös asiakkaan ostohalukkuuden kannalta.
Ulkoasu käsittää sekä tuotteen että pakkauksen. Esteettisillä lisillä saadaan itse tuote näyttämään houkuttelevammalta. Näitä ovat esimerkiksi kuivatut kukat tai ekoglitter tuotteen koristeena.
Tuotteen testaaminen
Varaa aikaa kehittämäsi tuotteen testaamiseen käytännössä.
1. Suunnittelu
Kosmetiikkatuotteen suunnittelun näkökulmat on esitetty yllä. Varaa riittävästi aikaa kehittämistyölle. Jos esimerkiksi joudut vaihtamaan raaka-ainetta alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen, sen tilaaminen verkkokauppiaalta vie helposti viikon.
1. tuoteversio
Olet saanut kehitettyä hyvän tuotteen. Onneksi olkoon välietapin saavuttamisesta! Tässä vaiheessa ala selvittää turvallisuusarvioinnin suorittavaa yritystä tuotteellesi. Arviointifirmoilla voi olla jonoa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Firmojen palveluita ja hintoja kannattaa vertailla.
Mieti myös tuotteen markkinointia ja myyntikanavia. Missä kaikkialla tuotettasi myydään? Mitä markkinointimateriaaleja tarvitset? Mitkä ovat tuotteesi keskeisimmät valtit, jotka sinun kannattaa nostaa tuotteestasi esille, ja joilla erotut muista?
Testikierros
Testaa tuotteesi kohderyhmään kuuluvilla henkilöillä ja kysy rehellistä palautetta.
Ostaisivatko he kyseisen tuotteen mainitsemallasi hinnalla? Onko tuotteessa tai sen pakkauksessa jotain kehitettävää?
Varaa testaukseen aikaa 2-4 viikkoa.
2. tuoteversio
Tee tarvittavat muutokset tuotteeseesi testikierroksen kommenttien pohjalta.
Tässä vaiheessa voit vielä vaihtaa tuotteen ainesosia tai niiden suhteita. Voit myös muuttaa pakkausta.
Turvallisuusarvio
Kun tuotteestasi on tehty turvallisuusarvio, sen ainesosia tai niiden suhteita ei saa enää muuttaa.
Hyvä arviointifirma auttaa sinua esimerkiksi säilöntään tai tuoksuainesosien määrään liittyvissä kysymyksissä ennen arviointia. Kannattaa siis siitäkin syystä olla yhteydessä arvioinnin suorittavaan firmaan hyvissä ajoin.
Tuote myyntiin
Nyt tuote on valmis myyntiin!