Säilyvyyteen vaikuttavat seikat

Alla on listattu asioita, jotka vaikuttavat kosmetiikkatuotteen säilyvyyteen. Säilöntäaineen käyttö ei siis suinkaan ole ainoa keino, jolla säilyvyyttä voidaan parantaa.

Pakkaussuunnittelu

Tuotteen säilyvyyteen voit vaikuttaa pakkaussuunnittelulla. Pumppupullo tai flip-korkillinen pullo on hygieenisempi kuin avonainen peruskosmetiikkapurkki. Pienempi purkki kuluu nopeammin kuin iso, jossa mikrobit ehtivät muhia pidemmän aikaa. 

Tuotteen pH

Tuotteen pH vaikuttaa sen säilymiseen. Useat bakteerit kasvavat parhaiten pH-alueella 5,5-7,5. Homeet ja hiivat kasvavat laajemmalla pH-alueella, mutta suosivat väliä 5 ja 6. Kosmetiikkatuotteiden pH on hyvä olla 4-6.5, jolloin osa mikrobien toiminnasta on estetty pH:n säätämisen kautta. Tämä pH-alue on hyvä myös iholle.

Hygienia

Hygienia tuotteiden valmistuksessa on oleellista. Pyyhi valmistuspinnat esimerkiksi vahvalla alkoholilla tai desinfiointiaineella ensimmäisenä toimenpiteenä. Etikka puhdistaa myös, mutta se ei ole yhtä tehokas mikrobien tappaja kuin 70% alkoholi. Käytä puhtaita työvälineitä. Muista pestä myös omat kädet. 

Ainesosien ja valmiiden tuotteiden säilytysolosuhteet

Ainesosien ja valmiiden tuotteiden oikeat säilytysolosuhteet. Säilytä ainesosia valolta suojattuna, kannet kunnolla kiinni oikeassa lämpötilassa. Säilytä valmiita tuotteita viileässä ja ota yksi kerrallaan käyttöön.

Tislattu vesi

Tislattu vesi. Hanavedessä on metalleja, mineraaleja ja bakteereita, jotka esim. ruokkivat mikrobikasvustoa tuotteessa.

Tuoreet ainesosat

Tuoreista raaka-aineista tehty kosmetiikkaa säilyy pidempään kuin vanhoista. 

Oma laaduntarkkailu

Tee laaduntarkkailua ottamalla näytteitä tuotteista ja tarkasta ne aika ajoin: väri, haju, rakenne, pH.

Kylmä- ja kuumatestit

Tee kylmä- ja kuumatestejä tuotteille ja tarkasta miten eri lämpötilat vaikuttavat kehitettävän tuotteen rakenteen kestävyyteen. 

Sopiva säilöntäaine

Oikeanlainen tai oikeanlaiset säilöntäaineet tuotteeseen oikeassa suhteessa.