Säilyvyyteen vaikuttavat seikat
Alla on listattu asioita, jotka vaikuttavat kosmetiikkatuotteen säilyvyyteen. Säilöntäaineen käyttö ei siis suinkaan ole ainoa keino, jolla säilyvyyttä voidaan parantaa.
Pakkaussuunnittelu
Tuotteen säilyvyyteen voit vaikuttaa pakkaussuunnittelulla. Pumppupullo tai flip-korkillinen pullo on hygieenisempi kuin avonainen peruskosmetiikkapurkki. Pienempi purkki kuluu nopeammin kuin iso, jossa mikrobit ehtivät muhia pidemmän aikaa.
Tuotteen pH
Tuotteen pH vaikuttaa sen säilymiseen. Useat bakteerit kasvavat parhaiten pH-alueella 5,5-7,5. Homeet ja hiivat kasvavat laajemmalla pH-alueella, mutta suosivat väliä 5 ja 6. Kosmetiikkatuotteiden pH on hyvä olla 4-6.5, jolloin osa mikrobien toiminnasta on estetty pH:n säätämisen kautta. Tämä pH-alue on hyvä myös iholle.
Hygienia
Hygienia tuotteiden valmistuksessa on oleellista. Pyyhi valmistuspinnat esimerkiksi vahvalla alkoholilla tai desinfiointiaineella ensimmäisenä toimenpiteenä. Etikka puhdistaa myös, mutta se ei ole yhtä tehokas mikrobien tappaja kuin 70% alkoholi. Käytä puhtaita työvälineitä. Muista pestä myös omat kädet.
Ainesosien ja valmiiden tuotteiden säilytysolosuhteet
Ainesosien ja valmiiden tuotteiden oikeat säilytysolosuhteet. Säilytä ainesosia valolta suojattuna, kannet kunnolla kiinni oikeassa lämpötilassa. Säilytä valmiita tuotteita viileässä ja ota yksi kerrallaan käyttöön.
Tislattu vesi
Tislattu vesi. Hanavedessä on metalleja, mineraaleja ja bakteereita, jotka esim. ruokkivat mikrobikasvustoa tuotteessa.
Tuoreet ainesosat
Tuoreista raaka-aineista tehty kosmetiikkaa säilyy pidempään kuin vanhoista.
Oma laaduntarkkailu
Tee laaduntarkkailua ottamalla näytteitä tuotteista ja tarkasta ne aika ajoin: väri, haju, rakenne, pH.
Kylmä- ja kuumatestit
Tee kylmä- ja kuumatestejä tuotteille ja tarkasta miten eri lämpötilat vaikuttavat kehitettävän tuotteen rakenteen kestävyyteen.
Sopiva säilöntäaine
Oikeanlainen tai oikeanlaiset säilöntäaineet tuotteeseen oikeassa suhteessa.