Puna-apila

Puna-apila (Trifolium pratense)

Käytetään kukat. 

Vaikuttavia aineita ovat flavonoidit (mm. pratoletiini, trifoliini, isotrifoliini ja isoramnetiini), eteerinen öljy (sis. furfurolia), salisyylihappo, kumariinihappo, pipekoliinihappo, klovamidit, polysakkaridit, hartsit, rasva, mineraalit, karotiini ja C-vitamiini. Kukissa on myös runsaasti mettä, mikä antaa niille miellyttävän maun ja tuoksun.

Puna-apila sisältää kasviestrogeeneja, isoflavoneja (kukassa ja kasvissa), coumestrolia (kukassa), daidzeinia (kukassa), formononetinia (kukassa ja kasvissa), genisteinia (lehdessä ja kasvissa). Apilan siemenet, versot ja lehdet sisältävät runsaasti isoflavonoideja.

Flavonoidit ja tanniinit uuttuvat veteen. Ne rauhoittavat tulehdusta ja hidastavat ikääntymistä. Öljyyn uuttuu jonkun verran eteerisiä öljyjä, fytosteroleja, terpeenejä, jotka tukevat anti-inflammatorista ja ikääntymistä hidastavaa vaikutusta. Vesiuutos tai vesi-alkoholiuutos on ensisijainen uuttotapa.

Puna-apilalla on antioksidanttisia, tulehdusta rauhoittavia ja ihoa pehmentäviä ominaisuuksia. Antioksidanttipitoisena ja tulehdusta rauhoittavana puna-apila sopii kuivalle, ärtyneelle, punoittavalle ja herkälle iholle. Voi kokeilla myös ekseemoihin ja jopa psoriasikseen. Kokeile esimerkiksi kasvovettä. 

Hiukset ja päänahka hyötyvät puna-apilasta, joka hoitaa ärtynyttä päänahkaa ja kuivia hiuksia ja pehmentää hiuksia. Puna-apilaa voi käyttää shampooseen, hoitoaineeseen ja hiushuuhteeksi kuiville hiuksille. ​

Puna-apilassa on myös paljon kasviestrogeeniä, joka uuttuu veteen. Sisäisesti käytettynä voi olla apua vaihdevuosivaivoihin ja sitä kautta myös ihoon. Ei saa käyttää sisäisesti raskauden aikana, eikä silloin, jos on kasvanutta riskiä rintasyöpään. ​Estrogeenin väheneminen vaikuttaa osaltaan ihon vanhenemiseen ikääntyvällä naisella. Mm. kollageenisäikeet heikentyvät ja iho ohenee. Siksi puna-apilasta, erityisesti siinä olevasta isoflavonista, näyttää joidenkin tutkimusten mukaan olevan apua ihon ikääntymiseen kosmetiikkatuotteissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että kasviestrogeenien käyttörajoitukset koskevat myös kosmeettisia valmisteita​.

Kukat sopivat myös koristeeksi esimerkiksi kylpysuolaan, kylpypommeihin tai saippuoihin.​

Huom. Joillekin apilat nostattavat ihottumaa.​

Lähteet

Paulaschoice: Trifolium Pratense

Circosta C, De Pasquale R, Palumbo DR, Samperi S, Occhiuto F. Effects of isoflavones from red clover (Trifolium pratense) on skin changes induced by ovariectomy in rats. Phytother Res. 2006 Dec;20(12):1096-9.

COSMILE EUROPE: Trifolium Pratense

Mäkitalo Irja, Jari Siivari, Antti Hannukkala (2006). Luonnosta teolliseen tuotantoon – kuvaus luonnontuotealan kehittämishankkeesta Lapissa 2000-2006. Maa- ja elintarviketalous 92.

Piippo, Sinikka (2016). Villivihannekset. Apilat. Sivut 52-57. Minerva.

Sankelo, Jari ja Terhi Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Hanke – luonnosta teolliseen tuotantoon. MTT Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.