Poimulehti
Poimulehdet (Alchemilla)
Poimulehdestä käytetään lehtiä ja kukkivia kasveja. Maanpäälliset osat kerätään kukinta-aikaan kesä-heinäkuussa ja lehdet poimitaan kukkien puhjettua.
Poimulehdet sisältävät kaliumpitoisia mineraalisuoloja, glykosideja, orgaanisia happoja, rasvahappoja, flavonoideja, saponiineja, leukoantosyaaneja, tanniini ja katekiinityyppisiä parkkiaineita (6-8 %; pääasiassa ellagihapon glykosideja), antiseptisiä yhdisteitä sekä E- ja F-vitamiinia.
Vesiuutto tai vesi-alkoholiuutto.

Tanniini- ja katekiinityyppiset parkkiaineet supistavat limakalvoja sekä estävät ja tyrehdyttävät verenvuotoa. Kasvin eteerinen öljy yhdessä parkkiaineiden kanssa vaikuttaa laskee turvotusta ja lievittää tulehdusta.
Poimulehdillä on supistava vaikutus ja ne silottavat ihoa, parantavat pintaverenkiertoa sekä pienentävät ihohuokosia. Poimulehtiuutteessa on runsaasti kasviyhdisteitä, esimerkiksi tanniineja, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Vaikka tanniinit ovat antioksidantteja, ne ovat myös supistavia yhdisteitä, jotka auttavat tilapäisesti pienentämään ihohuokosten kokoa ja vähentämään talintuotantoa denaturoimalla ihon proteiineja. Koska tanniinit vähentävät talintuotantoa ja ovat voimakkaita yhdisteitä, ne voivat etenkin suurissa määrin käytettynä aiheuttaa ihon herkistymistä ja kuivuutta, sekä lisätä hienojen juonteiden ja ryppyjen näkyvyyttä ihon kuivuuden vuoksi.
Poimulehteä kannattaa käyttää rasvoittuvan ja/tai tulehtuneen ihon tai päänahan hoitotuotteisiin, esimerkiksi ihohuokosia supistaviin kasvovesiin tai kylpytuotteisiin. Voi toimia myös ikääntyvän ihon tuotteissa ihoa silottavan ominaisuuden vuoksi. Tuotteeseen kannattaa lisätä kosteuttava ainesosa, esimerkiksi glyseriini. Ei kuivalle tai herkälle iholle.
Kosmetiikassa ja ihonhoidossa valmistajat suosittelevat tämän kasviuutteen käyttöä pitoisuuksina 1%-5%, kun se toimitetaan vesipohjaisena seoksena.
Lähteet
COSMILE EUROPE: Alchemilla.
Paula’s Choise: Lady’s Mantle Extract
Mäkitalo Irja, Jari Siivari, Antti Hannukkala (2006). Luonnosta teolliseen tuotantoon – kuvaus luonnontuotealan kehittämishankkeesta Lapissa 2000-2006. Maa- ja elintarviketalous 92.
Sankelo, Jari ja Terhi Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Hanke – luonnosta teolliseen tuotantoon. MTT Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.