pH:n mittaaminen

pH:n mittaaminen
Tässä osiossa tutustut pH:n mittaamiseen käytännössä.
1. Näytteen ottaminen
Tee valmistuserästäsi suurempi kuin tuotteisiin lopulta tarvitset, jotta saat otettua erästä myös tarvittavan näytteen/näytteet. Joskus joudut mittaamaan pH:ta useamman kerran ennen kuin pH on säädetty sopivaksi; tämä kannattaa ottaa huomioon eräkoossa.
Ota näytettä pH:n mittaamiseen vain pieni määrä 1-5g. Huomaa, että et voi laittaa sitä enää takaisin alkuperäisen tuotteen joukkoon.
2. pH:n mittaaminen
- Ota näyte (n. 1 g-5 g) tuotteesta. Laita se puhtaaseen astiaan.
- Tee laimennos tislatulla vedellä. Laimennossuhde on tuotetta 10 %- tislattua vettä 90 %. Esim. 3 g tuotetta 27 g tislattua vettä. Sekoita hyvin.
- Mittaa pH paperiliuskalla tai mittarilla näytteestä. Ohjeet tuloksen lukemiseen on liuska- tai mittaripaketissa.
Erilaisia tapoja mitata pH:ta
Ylimpänä käsissä pidettävä pH-mittari, vasemmalla pH-liuskat ja oikealla työtasolle asetettava pH-mittari.

Testiliuskoilla mittaaminen
- Paperiliuskoilla mittaaminen on helpompaa, mutta epätarkempaa. Kotikosmetiikan ja työpajassa valmistettavan kosmetiikan valmistukseen pH-liuskat riittävät hyvin.
- pH-liuskoja on olemassa eri skaalaväleillä. Pienempi skaalaväli, esimerkiksi 4–7, antaa tarkemman mittaustuloksen kuin laaja skaalaväli. 0–14 skaalalla mittaavat liuskat antavat riittävän tarkan tuloksen kotikosmetiikkaan.
- Kasta testiliuska näytteeseen.
- Anna olla näytteessä 10 sekuntia (tai pakkauksen ohjeen mukaan).
- Vertaa liuskan väriä testipaketissa oleviin väripalkkeihin -> mitä palkkia liuskan värit eniten muistuttavat?
- Palkin yläpuolelta näet pH arvon.

pH-mittarilla mittaaminen
- Kalibroi mittari ennen käyttöä. Tähän löydät ohjeet mittaripaketista tai sen verkkosivuilta.
- Ota muovisuojus pois elektrodin (sinisen putken) päältä.
- Kasta elektrodin kärki n. 2,5 cm näytteeseen.
- Laita laite päälle On-nappulasta.
- Anna lukeman tasoitua ennen kuin luet pH:n.
- pH lukema tulee näytölle.

Kalibroi mittari aina pidemmän tauon jälkeen, kerran kuussa tai kun elektrodi on vaihdettu. Säilytä pH-mittaria oikeaoppisesti. Tarvitset laitteen lisäksi steriloitua/tislattua vettä, kalibrointinesteitä pH4 ja pH7 sekä säilytysnestettä.
3. pH:n tasapainottaminen
- Pyri tuotteissa yleisesti pH-arvoon 5–5,5 tai tuotteesi tavoitearvoon. 5-5,5 arvot sopivat ihollesi ja useimmille säilöntäaineille.
- Jos tuotteen pH tarvitsee korjaamista, tee seuraavasti:
- Liian emäksinen tuote: käytä sitruunahappoa tai maitohappoa. Sitruunahappoa myydään ruokakaupoissakin. Tee liuos, jossa sekoitat 10 % sitruunahappoa 90 %:n tislattua vettä. Eli esimerkiksi 1 g sitruunahappoa sekoitetaan 9 g tislattua vettä. Maitohappoa myydään yleensä 80 % vahvuisena erikoisliikkeissä. Tee maitohaposta esim. 40 % tai 25 % liuos.
- Tipauta tuotteeseen muutama tippa (2-3) kerrallaan, sekoita puhtaalla lusikalla tai haarukalla.
- Mittaa sen jälkeen pH uudestaan.
- Jatka kunnes pH on kohdillaan.
Liian hapan tuote: käytä soodaa. Sekoita soodaa 10 % 90 %:n tislattua vettä. Nopea lämmitys voi auttaa seoksen muodostumisessa.
- Tipauta tuotteeseen muutama tippa (2-3) kerrallaan.
- Sekoita puhtaalla lusikalla tai haarukalla.
- Mittaa sen jälkeen pH uudestaan.
- Jatka kunnes pH on kohdillaan.
Q&A
- Miksi pitää ottaa erillinen näyte eikä mitata pH:ta suoraan valmistettavasta tuotteesta? Koska mittari tai liuska tuo epäpuhtauksia tuotteeseen, mikä lisää mikrobien kasvun mahdollisuutta.
- Miksi näyte laimennetaan? pH-asteikon ääripäissä oleva tuote voi tukkia mittarin. Paperiliuskalla mitatessa tätä ongelmaa ei ole.
- Entä miksi käytetään tislattua vettä? Hanavesi tai mineraalivesi eivät käy, koska niiden pH ei ole tasan 7.