pH:n mittaaminen

pH:n mittaaminen

Tässä osiossa tutustut pH:n mittaamiseen käytännössä.

1. Näytteen ottaminen

Tee valmistuserästäsi suurempi kuin tuotteisiin lopulta tarvitset, jotta saat otettua erästä myös tarvittavan näytteen/näytteet. Joskus joudut mittaamaan pH:ta useamman kerran ennen kuin pH on säädetty sopivaksi; tämä kannattaa ottaa huomioon eräkoossa.

Ota näytettä pH:n mittaamiseen vain pieni määrä 1-5g. Huomaa, että et voi laittaa sitä enää takaisin alkuperäisen tuotteen joukkoon.

2. pH:n mittaaminen

  1. Ota näyte (n. 1 g-5 g) tuotteesta. Laita se puhtaaseen astiaan.  ​
  2. Tee laimennos tislatulla vedellä. Laimennossuhde on tuotetta 10 %- tislattua vettä 90 %. Esim. 3 g tuotetta 27 g tislattua vettä. Sekoita hyvin.​
  3. Mittaa pH paperiliuskalla tai mittarilla näytteestä. Ohjeet tuloksen lukemiseen on liuska- tai mittaripaketissa. 

Erilaisia tapoja mitata pH:ta

Ylimpänä käsissä pidettävä pH-mittari, vasemmalla pH-liuskat ja oikealla työtasolle asetettava pH-mittari.

Testiliuskoilla mittaaminen

  • Paperiliuskoilla mittaaminen on helpompaa, mutta epätarkempaa. Kotikosmetiikan ja työpajassa valmistettavan kosmetiikan valmistukseen pH-liuskat riittävät hyvin. ​
  • pH-liuskoja on olemassa eri skaalaväleillä. Pienempi skaalaväli, esimerkiksi 4–7, antaa tarkemman mittaustuloksen kuin laaja skaalaväli. 0–14 skaalalla mittaavat liuskat antavat riittävän tarkan tuloksen kotikosmetiikkaan. 
  • Kasta testiliuska näytteeseen.​
  • Anna olla näytteessä 10 sekuntia (tai pakkauksen ohjeen mukaan).​
  • Vertaa liuskan väriä testipaketissa oleviin väripalkkeihin -> mitä palkkia liuskan värit eniten muistuttavat?​
  • Palkin yläpuolelta näet pH arvon.​

pH-mittarilla mittaaminen

  1. Kalibroi mittari ennen käyttöä​. Tähän löydät ohjeet mittaripaketista tai sen verkkosivuilta.
  2. Ota muovisuojus pois elektrodin (sinisen putken) päältä.​
  3. Kasta elektrodin kärki n. 2,5 cm näytteeseen.​
  4. Laita laite päälle On-nappulasta.​
  5. Anna lukeman tasoitua ennen kuin luet pH:n.​
  6. pH lukema tulee näytölle.

Kalibroi mittari aina pidemmän tauon jälkeen, kerran kuussa tai kun elektrodi on vaihdettu. Säilytä pH-mittaria oikeaoppisesti. Tarvitset laitteen lisäksi steriloitua/tislattua vettä, kalibrointinesteitä pH4 ja pH7 sekä säilytysnestettä.

3. pH:n tasapainottaminen

  • Pyri tuotteissa yleisesti pH-arvoon 5–5,5 tai tuotteesi tavoitearvoon. 5-5,5 arvot sopivat ihollesi ja useimmille säilöntäaineille.​
  • Jos tuotteen pH tarvitsee korjaamista, tee seuraavasti:​
  • Liian emäksinen tuote: käytä sitruunahappoa tai maitohappoa. Sitruunahappoa myydään ruokakaupoissakin. Tee liuos, jossa sekoitat 10 % sitruunahappoa 90 %:n tislattua vettä. Eli esimerkiksi 1 g sitruunahappoa sekoitetaan 9 g tislattua vettä. Maitohappoa myydään yleensä 80 % vahvuisena erikoisliikkeissä. Tee maitohaposta esim. 40 % tai 25 % liuos. ​
  1. Tipauta tuotteeseen muutama tippa (2-3) kerrallaan, sekoita puhtaalla lusikalla tai haarukalla. ​
  2. Mittaa sen jälkeen pH uudestaan.​
  3. Jatka kunnes pH on kohdillaan.​

Liian hapan tuote: käytä soodaa. Sekoita soodaa 10 % 90 %:n tislattua vettä. Nopea lämmitys voi auttaa seoksen muodostumisessa. ​

  • Tipauta tuotteeseen muutama tippa (2-3) kerrallaan.​
  • Sekoita puhtaalla lusikalla tai haarukalla.​
  • Mittaa sen jälkeen pH uudestaan. ​
  • Jatka kunnes pH on kohdillaan.

Q&A

  • Miksi pitää ottaa erillinen näyte eikä mitata pH:ta suoraan valmistettavasta tuotteesta? Koska mittari tai liuska tuo epäpuhtauksia tuotteeseen, mikä lisää mikrobien kasvun mahdollisuutta. ​
  • Miksi näyte laimennetaan? pH-asteikon ääripäissä oleva tuote voi tukkia mittarin. Paperiliuskalla mitatessa tätä ongelmaa ei ole. ​
  • Entä miksi käytetään tislattua vettä? Hanavesi tai mineraalivesi eivät käy, koska niiden pH ei ole tasan 7. ​