Vaihtoehdot pakkausmateriaaleille
Muovinkäytön vähentäminen on iso trendi. Mitkä ovat vaihtoehdot?
Muovinkäytön vähentäminen kosmetiikkateollisuudessa on yhä kasvava trendi, ja vaihtoehtojen kehittäminen sekä kuluttajien ympäristötietoisuuden lisääntyminen ohjaavat alan kehitystä entistä kestävämpään suuntaan.
Alla on arvioitu kosmetiikan pakkausmateriaaleja ympäristönäkökulmasta:
- Muovi, kierrätetty (sekä bio- että fossiilipohjainen): tällä hetkellä hyvä valinta Suomessa, koska muovin kierrätyspisteitä on lähes jokaisen lähettyvillä. Muovinkierrätyksen tehostamisessa on Suomessa vielä tekemistä.
- Uusi muovi (fossiilipohjainen): raskas hiilijalanjälki. Huono vaihtoehto.
- Lasi: kierrätettävä, mutta kierrätys ja myös kuljetus (painavana materiaalina) vie paljon energiaa. Siksi kierrätetty muovi on ekologisempi valinta. Toisaalta lasista ei irtoa kemikaaleja tuotteeseen. Lasi voi mennä helposti rikki tippuessaan kylppärin lattialle. Ei saunatuotteisiin!
- Pahvi: sopii vedettömiin tuotteisiin. Tarkasta kuitenkin mistä paperi on peräisin. Eli onko paperilla sertifikaattia? Onko sertifikaatti luotettava?
- Puu: alkuperällä suuri merkitys ekologisuuteen. Kallis pakkausmateriaali.
- Alumiini: käytetään esimerkiksi purkkien, tuubien ja hylsyjen materiaalina. Alumiini on kevyt ja helposti kierrätettävä materiaali, joka suojaa tuotetta hyvin valolta ja ilmankosteudelta. Uuden alumiinin valmistus vaatii erittäin paljon energiaa ja aiheuttaa suuria hiilidioksidipäästöjä, mikä on sen suurin ekologinen haaste. Toisaalta alumiinia voi kierrättää loputtomasti, mikä on ympäristöystävällistä.

Muoveissa on eroja
Fossiilipohjaiset muovit
Valmistetaan fossiilisista polttoaineista johdetuista materiaaleista, kuten öljystä. Hiilijalanjälki on suuri.
Biopohjaiset muovit
Valmistetaan uusiutuvista ainesosista, kuten sokeriruo’osta, maissista, sahanpurusta tai mikrobeista. Sokeriruokoa ja perunoita jalostavien tehtaiden tärkkelys on myös merkittävä biopohjaisten muovien tekijä.
Biopohjaisten muovien valmistuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin perinteisillä muoveilla.
Biomuoveista valmistetut kosmetiikkapakkauksia ei voi vielä kierrättää; niille ei ole omaa kierrätyssysteemiä, eivätkä ne hajoa myöskään kotikomposteissa. Ne lajitellaan siis toistaiseksi sekajätteisiin.
Jos harkitset biopohjaista muovia pakkauksiisi, selvitä pakkauksen valmistajalta:
- miten ko. biopohjainen muovi kuuluu hävittää oikeaoppisesti.
- mistä materiaalista biopohjainen muovi on valmistettu?
Ruoantuotannolta tilaa vievä tai tehotuotettu kasvimateriaali ei välttämättä ole ympäristön kannalta kestävä valinta. Teollisuuden tai maatalouden sivuvirtamateriaaleista valmistetut pakkaukset ovat ekologisia.
Tulevina vuosina biopohjaisten muovien kierrätystä tullaan kehittämään, jolloin niistä tulee entistä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja pakkausmateriaaliksi ja myös hinta tulee laskemaan.
Eräitä kosmetiikkapakkauksiin sopivia muoveja
- Polypropeeni (PP): käytetään useissa tarkoituksissa, kuten kalvoissa, kuiduissa, köysissä, levyissä ja putkissa. Polypropeeni on erittäin vastustuskykyinen liuottimille, emäksille ja hapoille. BPA-vapaa eli ei bisfenoli-A:ta, joka voi olla hormonihäirikkö. Silti BPA:ta korvaavat aineet eivät välttämättä ole sen turvallisempia.
- PET Polyeteenitereftalaatti tai polyeteenitereftalaatti on kestomuovi, jota käytetään erityisesti pakkausteollisuudessa. Mm. virvoitusjuomapullot ja uuninkestävät muovivuoat on usein tehty PET:sta. Jos tuotteessa esim paljon eteeristä öljyä tai vahvaa alkoholia, PET on hyvä valinta. Kemikaalit eivät pääse huonontamaan muovin laatua.
- PE-HD (suurtiheyspolyeteeni) hajuton, mauton ja kylmässäkin iskunkestävä muovi soveltuu hyvin mm. elintarvikepakkauksiin. Se kestää hyvin useimpia happoja ja on hyvä tuotteille, joissa on liuottimia, kuten alkoholia ja myös pinta -aktiivisia aineita. Se ei ole hyvä tuotteille, joilla on korkea eteeristen öljyjen pitoisuus, koska se voi reagoida EÖ:n kanssa ja irrottaa kemikaaleja tuotteeseen.
Zero waste -kosmetiikka
Zero waste –ajattelutapa ja elämäntapa ovat tulleet jäädäkseen. Se näkyy myös kosmetiikkamarkkinoilla.
Zero wastessa on paljon mahdollisuuksia pienille kosmetiikan valmistajille.
Zero wastella viitataan ajattelutapaan, joka pyrkii minimoimaan ympäristörasitusta vähentämällä jätettä ja tavoittelemalla elämäntapaa, jossa jätettä ei pääse syntymään.
Zero waste toimii erityisesti tuotteissa, jotka eivät sisällä vettä, koska ne eivät ole yhtä herkkiä pilaantumaan kuin vettä sisältävät tuotteet. Esimerkiksi shampoo- ja hoitoainepalat, kiinteät vartalovoidepalat, deojauheet, deostickit, kylpypommit…
Vedettömät tuotteet ovat pala- tai jauhemuotoisia. Niille sopivat pahvipakkaukset, jotka voi hävittää polttamalla tai laittamalla kartongin kierrätykseen.

Se liittyy kosmetiikan lisäksi mm. ruokaan, vaatteisiin, käyttötavaroihin ja koko elämäntapaamme. Lue zero wastesta lisää esimerkiksi Zero Waste Finland ry:n verkkosivuilta.
Zero wasten viiden K:n sääntö kuuluu:
- Kieltäydy: jokaiseen ihonhoidon tarpeeseen ei välttämättä tarvitse valmistaa erillistä kosmetiikkatuotetta. Yhä useampi kuluttaja haluaa vähentää purkkiviidakkoa kylpyhuoneessa. Monikäyttötuotteet ovat tähän ratkaisu. Esimerkiksi salvat/balmit toimivat huulirasvoina, kuivan ihon tehohoitotuotteina, putsareina ja naamioina.
- Karsi: Onko pakkausmateriaaleissa karsimisen varaa? Voiko esim. myydä tuotepakkaukset ja pumput erillisinä, jolloin asiakas voi käyttää samaa pumppua uudelleen? Onko markkinointimateriaaleissa mahdollisuus käyttää kevyempiä/pienempiä esitteitä, roll-upeja tms? Voiko osan tehdä sähköisenä?
- Käytä uudelleen: Onko mahdollista toteuttaa pakkausten uudelleentäyttöä? Ota huomioon myös kosmetiikan käytössä tarvittavat välineet, esim. kestovanulaput, applikaattorit jne. joita voi tarjota kosmetiikkapakkauksen mukana.
- Kierrätä: Muovin, lasin ja pahvin kierrätys onnistuu Suomessa hyvin. Jos tähtäät ulkomaiden markkinoille, selvitä miten kierrätys onnistuu ko. paikoissa ja miten viestit kuluttajille materiaalin kierrätyksestä.
- Kompostoi: olisiko osa pakkauksesta mahdollisuus kompostoida kotikompostissa?
Miksi zero waste on mahdollisuus pienelle kosmetiikkavalmistajalle?
Vedettömät tuotteet säilyvät paremmin kuin vedelliset, ja siksi niiden valmistus on helpompaa ja turvallisuustarkastus edullisempi.
Vedettömien tuotteiden pakkaukseksi riittää usein pahvipakkaus, joista löytyy paljon tarjontaa Suomestakin. Pakkaustarrat voit painattaa erillään tai sopia tästä pakkauksen valmistajan kanssa.
Zero wastessa on paljon mahdollisuuksia miettiä innovatiivisia pakkausratkaisuja. Esim. elintarvikepuolella voi löytyä myös kosmetiikkaan sopivia ratkaisuja. Kannattaa ajatella “laatikon ulkopuolelta” pakkauksen muotoa; sen ei tarvitse aina olla peruslaatikon mallinen.
Lähteet
Muoviteollisuus ry: Muovitietosanasto
Formula Botanica: The indie beauty guide to green beauty packaging
Formula Botanica: When to choose Biobased Packaging for Cosmetics – an interview with Caroli Buitenhuis