Mitä ovat emulgaattorit?

Emulgaattori yhdistää vesi- ja öljyosan

Emulsio on kahden luonnostaan toisiinsa sekoittumattoman aineen, kuten veden ja öljyn seos. Emulgaattori yhdistää nämä kaksi ainetta tasaiseksi seokseksi estäen niiden erottumisen.

Luonnollisia emulgaattoreita on hyvin vähän. Lanoliini ja lesitiini ovat tällaisia, mutta ne jättävät kalvomaisen tunnun iholle. Ne toimivat parhaiten hyvin kuivan ihon tuotteissa, jossa tarvitaan okklusiivista vaikutusta. Tästä syystä luonnonkosmetiikan emulgaattorit ovat usein puolisynteettisiä ainesosia.

Vesi ja öljy emulsion osina eli faaseina

Kokeile kaataa lasipurkkiin ensin vettä ja sen jälkeen loraus ruokaöljyä. Huomaat, että nämä kaksi ainetta eivät sekoitu keskenään, vaan ne jäävät kahdeksi eri kerrokseksi kuten viereisessä kuvassa. ​

Jos kokeilet hölskyttää pulloa, ne menevät keskenään sekaisin. ​Kun lopetat hölskyttelyn, vesi ja öljy palaavat omiksi kerroksikseen.

Emulgaattori vähentää faasien välistä pintajännitystä

Emulsio on kahden luonnostaan toisiinsa sekoittumattoman aineen, kuten veden ja öljyn seos. Kaksi toisiinsa sekoittumatonta ainesosaa – faasia – saadaan pysymään tasaisena seoksena emulgaattorin avulla. ​

Emulgointiaineiden erityinen molekyylirakenne vähentää hydrofiilisten (vesihakuisten) ja lipofiilisten (öljyhakuisten) aineosien välistä pintajännitystä ja edistää siten hienojakoisten seosten muodostumista. ​

Vesi öljyssä ja öljy vedessä -emulsiot

Öljy vedessä –emulsiossa vesipohjaan on lisätty hiukan öljyä. Öljy on vesipohjassa pienen pieninä pisaroina. Tämänlaiset emulsiot ovat kevyitä, ohuita ja maitomaisia. Ne sopivat esimerkiksi silmänympärystuotteisiin, öljyiselle iholle, meikin alle päivävoiteeksi, seerumipohjaksi, kasvojenpuhdistustuotteisiin ja kevyeksi vartalovoiteeksi.  ​

Vesi öljyssä –emulsio koostuu suurimmaksi osaksi öljystä ja siinä on pieni osa vettä. Vesi on öljyn joukossa pienen pieninä pisaroina. Tämä emulsio on täyteläinen ja rasvainen. Se toimii okklusiivisesti muodostaen ihon pinnalle suojaavan kalvon. Se sopii esimerkiksi yövoiteisiin, anti ageing-tuotteisiin, talvivoiteisiin ja jalkojenhoitotuotteisiin. ​

Vakaa ja epävakaa emulsio

Jos kaksi faasia eivät ole sekoittuneet kunnolla toisiinsa, seos ei ole stabiili eli vakaa.​
Epästabiilissa emulsiossa faasit pysyvät yhdessä vain tietyn aikaa. Ne voivat alkaa eriytyä toisistaan heti, päivien tai viikkojen kuluessa. Emulsiossa pyritään samaan vesipisarat (vesi öljyssä) tai öljypisarat (öljy vedessä) mahdollisimman pienikokoisiksi, jotta emulsio pysyy stabiilina.

Epävakaan emulsion aiheuttavat esimerkiksi vääränlainen emulgaattori tai väärä määrä emulgaattoria, valmistuserän väärä pH, kuumaprosessoinnissa liian alhainen lämpötila ja kylmäprosessoinnissa liian hidas sekoittaminen.

Oheisessa kuvassa on epästabiili emulsio, jossa isot öljypisarat erottuvat selkeästi vesipohjassa.

Lähteet

Damjan Janeš and Nina Kočevar Glavač: Modern Cosmetics.