Kuusi

Kuusi (Picea abies)

Käytetään neulasia, pihkaa.

Vaikuttavina aineina ovat neulasissa: pikeiini, C-vitamiini, orgaaniset hapot ja eteerinen öljy, joka sisältää mm. limoneenia, alfa-pineeniä, kineolia, beta-karyofylleeniä, myrseeniä, terpinolia ja bornyyliasetaattia. Pihkassa on pimariinihappoa, juroreseenia ja eteeristä öljyä.


Kuori sisältää katekiinia, epikatekiinia, ellaghappoa, taxifoliinia, dihydrokversetiiniä, astringiiniä, isorapontiinia, isorapontigeeniä, astringeniiniä, 45 % polysakkarideja, neutraaleja triterpeenejä, diterpeenejä, seskviterpeenejä, öljyhartsia, vanhoissa puissa jopa 25 % glykosidisia parkkiaineita.

Pihka on tulehdusta hillitsevää ja antimikrobista Se nopeuttaa haavojen paranemista.​ Männyn pihkaa on tutkittu vähemmän kuin kuusen pihkaa, ja se tunnetaan huonommin, mutta toimii myös. Kysyntä on kasvamassa. Sekä kuusen että männyn pihka sopii haavoja ja ruhjeita hoitavaan pihkasalvaan ja jalkavoiteeseen. ​Pihkaa hyödynnetään nykyisin myös muun muassa deodoranteissa.

Vrt. aktiivi- ja passiivipihka. Passiivipihka on ollut hapen ja auringon uv-säteilyn alaisena, aktiivipihka suoraan valutettua ja kerättyä, tässä erit. antimikrobista vaikutusta.​

Huom. pieni joukko ihmisistä hartsiallergisia, joille pihkatuotteet eivät sovi​.

Lähteet

Mäkitalo Irja, Jari Siivari, Antti Hannukkala (2006). Luonnosta teolliseen tuotantoon – kuvaus luonnontuotealan kehittämishankkeesta Lapissa 2000-2006. Maa- ja elintarviketalous 92.

Sankelo, Jari ja Terhi Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Hanke – luonnosta teolliseen tuotantoon. MTT Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.

Lääkärilehti 22.5.2013. Pihkasalva nopeuttaa haavojen paranemista.