Eteeristen öljyjen koostumus

Kasvien tuottamia haihtuvia ja aromaattisia öljyjä
Eteeriset öljyt ovat kasvien tuottamia, nestemäisiä, rasvaliukoisia ja jo alhaisissa lämpötiloissa helposti haihtuvia öljyjä, jotka usein tuoksuvat miellyttävälle.
Eteeriset öljyt sisältävät voimakkaita haihtuvia aromaattisia yhdisteitä, kun taas kasviöljyt koostuvat pääosin rasvapitoisista ainesosista. Aidon eteerisen öljyn tunnistaakin siitä, että kun sitä tiputtaa muutaman pisaran paperille, siihen ei jää rasvaläikkää, koska kaikki öljy haihtuu paperista ilmaan.

Eteeristen öljyjen valmistaminen
Eteerisiä öljyjä valmistetaan lukuisien kasvien eri osista, esimerkiksi kukista, kaarnasta, lehdistä, juurista, pihkasta ja hedelmistä.
Eteerisiä öljyjä voidaan valmistaa usealla eri menetelmällä. Näitä ovat:
- puristaminen. Näin tuotetaan esimerkiksi eteerisiä öljyjä sitrushedelmistä.
- höyrytislaus. Näin tehdään pääosa eteerisistä öljyistä. Sivutuotteena saadaan hydrolaatteja.
Lisäksi aromaattisia uutteita valmistetaan uuttamalla liuotinta apuna käyttäen. Näin tehdään CO2-uutteita, resinoideja ja absoluutteja. Tämä on kahta edellä mainittua huomattavasti nuorempi tapa valmistaa tuoksuainesosia luonnon raaka-aineista.
Eteeriset öljyt ovat “tiivistä tavaraa”. Huonetuoksuna käytettäessä yhdestä muutamaan tippaan riittää tuomaan hyvää tuoksua suureenkin huoneeseen. Kosmetiikkatuotteessa normaali määrä eteeristä öljyä on 0,1-1% tuotteen ainesosien kokonaismäärästä.
Yhden eteerisen sitruunaöljytipan valmistamiseen tarvitaan 20 sitruunan kuoret!

Tutustu uusiin öljyihin
Eteeriset öljyt ovat siis voimakkaita aineita, joita tulee käyttää ohjeiden mukaan ja laimentaa aina ennen käyttöä. Itselle uuden eteerisen öljyn käyttötarkoituksiin kannattaa perehtyä ennen käyttöönottoa ensimmäisen kerran.
Kaikki eteeriset öljyt eivät sovellu ihonhoitoon. Jotkut eteeriset öljyt ovat fototoksisia ja voivat aiheuttaa auringossa iho-oireita. Lisäksi osa eteerisistä öljyistä tai niiden ainesosista allergisoi muita tuoksuainesosia helpommin.
Eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä ihonhoidossa on myöhemmin tällä kurssilla oma osionsa.

Kemiallinen koostumus
Tyypillisessä eteerisessä öljyssä on eri kemiallisia ainesosia 20-200. Yleensä eteerisessä öljyssä yksi tai kaksi ainesosaa muodostaa pääosan öljystä ja suurinta osaa ainesosista on alle 1%. Myös niillä voi kuitenkin olla olennainen merkitys ihonhoidon kannalta. Jokaisella eteerisen öljyn ainesosalla on oma tuoksunsa ja vaikutuksensa ihoon ja kehoon.

Mikä on CO2-uute?
CO2-uutteet on valmistettu viemällä paineistettua hiilidioksidia aromaattisen kasvimassan läpi. Hiilidioksidi toimii liuottimena. Lopuksi saatu uute erotetaan hiilidioksidista.
CO2-uutteen kemiallinen koostumus on erilainen kuin tislaamalla tuotettujen eteeristen öljyjen koostumus. Hiilidioksidiuutto uuttaa irti raskaampia molekyylejä kasvimassasta kuin höyrytislaus.
Sivun alareunasta löydät linkit Tisserand Instituten sivulle, jossa kerrotaan lisää CO2-uutosta sekä CO2-uuton periaatteita valottavaan videoon.
CO2-uutteet eivät ole perinteisessä mielessä eteerisiä öljyjä, mutta niitä käytetään yleensä samantyyppisiin tarkoituksin kuin eteerisiä öljyjä.
Käyttötarkoituksissa voi kuitenkin olla eroja. Esimerkiksi inkivääristä valmistetaan sekä CO2-uutetta että tislattua eteeristä öljyä. CO2-uutteessa on kemiallisia ainesosia, joita eteerisessä öljyssä ei ole. Inkivääristä valmistetun CO2-uutteen ainesosat auttavat erityisen hyvin pahoinvointiin, mutta ne myös ärsyttävät ihoa helposti. Inkiväärin eteerinen öljy soveltuu lihassärkyjen ja kipujen hoitoon esimerkiksi hierontaöljyssä.
Lisää tietoa
Tisserand Instituten blogit CO2-uutteiden valmistuksesta ja eteeristen öljyjen tislaamisesta.
Video Youtubessa vihreä mandariini eteerisen öljyn puristamisesta.