Käyttöluokittelu
Kasviöljyjen perusjako
Kasviöljyjä on valtava määrä hyvin kevyistä seerumimaisista öljyistä täyteläisiin rasvaisiin öljyihin. Kasviöljyt voidaan jakaa kosmetiikan valmistuksen suhteen kolmeen ryhmään:
- peruskasviöljyt
- erikoiskasviöljyt
- uutetut kasviöljyt
Jaottelu ei ole poissulkeva, eli yksi ja sama öljy voi kuulua kahteenkin ryhmään. Jaottelun tarkoitus on havainnollistaa öljyjen käyttöä kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa.


Peruskasviöljyt
Usein suhteellisen kevyitä öljyjä, jotka imeytyvät ihoon hyvin, ja ovat siksi hyviä kantajaöljyjä (carrier oils) vieden mukaan eteerisiä öljyjä ja ihonhoidon aktiiviaineita.
Peruskasviöljyt muodostavat usein suuren osan tuotteen raaka-aineiden kokonaismäärästä. Peruskasviöljyt ovat hinnaltaan edullisempia verrattuna erikoiskasviöljyihin. Esimerkkejä ovat auringonkukkaöljy, viinirypäleensiemenöljy, makea manteliöljy, jojobaöljy ja aprikoosinkiviöljy.

Erikoiskasviöljyt
Käytetään usein pieni määrä tuotteen kokonaismäärästä. Niitä lisätään kosmetiikkatuotteisiin tuomaan erilaisia tehovaikutuksia, esimerkiksi antioksidanttista tehoa tai ihoa rauhoittavaa vaikutusta.
Nämä öljyt ovat usein hinnaltaan kalliimpia kuin peruskasviöljyt. Esimerkkejä ovat ruusunmarjaöljy, avokadoöljy ja vadelmansiemenöljy.

Uutetut kasviöljyt
Peruskasviöljyjä, joihin on uutettu vaikuttavia ainesosia kasveista. Niitä lisätään erikoiskasviöljyjen tapaan esimerkiksi voiteisiin, mutta niistä voidaan valmistaa myös koko tuote, kuten kehäkukkasalvassa. Esimerkkejä uutetuista kasviöljyistä ovat kehäkukkaöljy, kuismaöljy ja arnikkiöljy.
Lähteet
Formula Botanica: Organic Skincare Formulation in Formula Botanica – Online Learning in Organic Cosmetic Science