Kasvimateriaalin laatu

Kasvien aktiiviaineet

Kasveissa on valtavasti ihoa hoitavia vaikuttavia aineita. Ne on kuitenkin osattava ottaa käyttöön oikealla tavalla.

Kasvien kemiallinen koostumus

Jokainen kasvi koostuu lukemattomista kemiallisista yhdisteistä. Peruskoostumus on saman kasvilajin eri yksilöissä sama. Siksi voidaan sanoa, että kamomilla yleensä rauhoittaa ihotulehdusta. ​

Kuitenkaan kemiallinen koostumus ei ole täysin sama kaikilla saman lajin kasviyksilöillä. Siksi on mahdollista, että eri paikoista hankitun tai eri vuosina kasvatetun kamomillan ihonhoidollisissa vaikutuksissa on eroa. ​Muun muassa lämmön ja sateen määrä satokautena, maaperän laatu ja jopa tuhohyönteisten määrä vaikuttavat kasvien kemialliseen koostumukseen. Myös kasvien keruuajankohta ja käsittelytavat sekä kasvimateriaalin säilytys vaikuttavat kasvien kemialliseen koostumukseen ja siten sen laatuun kosmetiikan raaka-aineena.  

Vaikuttavat aineet käyttöön uuttamalla

​Kasveista saat uutettua erilaisia kemiallisia yhdisteitä, eli vaikuttavia aineita (aktiiviaineita), käyttämällä erilaisia uutosaineita: vettä, alkoholia, öljyä tai glyseriiniä.  ​

Jotkut vaikuttavista aineista ovat vesiliukoisia, toiset öljyliukoisia. Alkoholi liuottaa usein molempia. Uuttoaineen valinta riippuu siis vaikuttavien aineiden liukoisuudesta ja myös valmistettavasta tuotteesta: voitko käyttää tuotteeseesi öljyä, alkoholia tai vettä.

Esimerkiksi keto-orvokista vaikuttavia aineita voi uuttaa: ​

  • veteen: tanniinit, saponiinit, eräät flavonoidit ja lima-aineet ​
  • öljyyn: mm. hartsit, salisylaatit, karotenoidit​

​Jos uutat kasveja, niin selvitä ensin, mikä uutosaine irrottaa niitä vaikuttavia aineita, joita on tarkoitus.

Ota huomioon myös se, että vaikka kirjallisuudessa mainitaan kasvin vaikuttavilla aineilla olevan tiettyjä hoitovaikutuksia, et voi suoraan väittää näin olevan kosmetiikkatuotteessasi, jossa olet käyttänyt ko. kasvia. Vaikuttavan aineen uuton onnistuminen ja vaikuttavan aineen määrä valmistuserässäsi sekä muiden ainesosien yhteisvaikutus vaikuttavan aineen kanssa määrittävät sen miten tehokas tuotteesi on.

Mistä tietoa kasvien käytöstä kosmetiikan valmistuksessa?

Kasvien käytöstä ihonhoidossa on valtavasti perinnetietoa. Perinnetieto perustuu usein pitkään käytännön kokemukseen ja on siten arvokasta tietoa. On kuitenkin hyvin tärkeää pyrkiä löytämään tieteellistä tietoa kasvin hoitavista vaikutuksista, koska kaikki perinnetietous ei kuitenkaan ole oikeaa. Oikean tiedon joukossa on myös uskomuksiin perustuvia väitteitä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa vaarallisia. On tapauksia, joissa jotain kasvia on käytetty menestyksekkäästi hoitotarkoituksessa, ja vasta myöhempi tutkimus on osoittanut sillä olevan myös negatiivisia vaikutuksia, joista ei aiemmin ole tiedetty mitään.

Alla on listattu joitakin lähteitä, joiden kautta voit etsiä tietoa:

  • Euroopan Unionin European Medicines Agencyn sivuilta voit hakea englanniksi kasvien nimellä tutkittua tietoa.
  • Aitoluonto.fi -sivustolla on hyödyllistä tietoa ja yhdistyksen jäsenenä saat uutiskirjeen, jossa on tietoa hyvistä, usein jopa maksuttomista, koulutuksista..
  • Metsäkeskus: Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen materiaalit.
  • Internetistä löytyy sekä suomalaisissa korkeakouluissa että ulkomailla tuotettua tutkimustietoa kasvien hyödyntämisestä kosmetiikan valmistuksessa, esimerkiksi opinnäytetöinä. Myös näitä voi hyvin käyttää lähdeaineistona, kunhan muistaa lähdekriittisyyden. On myös hyvä katsoa, että kasvin tieteellinen nimi on oikea. Mitä kauempana maantieteellisesti tutkimus on tehty, sitä todennäköisemmin aktiiviaineiden määrissä on eroa, vaikka kyseessä olisikin sama kasvilaji.
  • ResearchGate.net-sivustolta tai Google Scholarin kautta voit hakea kasvin nimellä tutkimustietoa.
  • COSMILE-tietokannasta voit hakea kasvien tieteellisellä nimellä tai kosmetiikan kasvipohjaisen raaka-aineen incinimellä ko. kasvin käyttöä kosmetiikan valmistuksessa.
  • Raimo Hiltusen ja Yvonne Holmin toimittama Farmakognosia, farmaseuttinen biologia -teos on bioaktiivisten luonnonaineiden hyödyntämistä kokeva oppimateriaali, joka sopii kasviraaka-aineisiin syvällisemmin perehtyneille tuotekehittäjille.
  • Kosmetiikan turvallisuusarvioinnissa käytetään yhtenä lähteenä Euroopan Farmakopean laatuvaatimuksia kasvipohjaisille ainesosille. Tämä kiinnostava lähde on kuitenkin hankala saada omaan käyttöön, koska vuosilisenssi verkkoversioon maksaa paljon, eikä tätä ole saatavilla julkisten kirjastojen kautta.

Heli Pirinen: Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon


 
Laadunhallinnan ja -valvonnan käsikirja, jossa on paljon tarpeellista tietoa myös keruutoimintaan liittyen. Lisäksi vinkkejä mm. keruupaikan valintaan, raaka-aineen käsittelyyn ja puhdistukseen, sekä asiaa logistiikan haasteista ja sen suunnittelusta. Maksuton opas, jonka voit ladata verkosta itsellesi. 

Katso myös Kainuun metsätilat kuntoon -hankkeen tuottamat videot seuraavien luonnon raaka-aineiden talteenotosta:

  • kuusenkerkkä
  • pihka
  • tuohi
  • pettu
  • mahla

Lähteet

Kainuun metsätilat kuntoon -hankkeen sivut

Aitoluonto.fi: Luonnon raaka-aineiden talteenoton laatukäsikirja

European Medicines Agency