Herkistäjien määrien laskeminen kosmetiikkatuotteessa

1. Katso ensin mitä herkistäjiä käyttämissäsi tuoksuissa on 

Katso eteerisen öljyn MSDS (material safety data sheet)-dokumentista herkistäjät. Saat MSDS-dokumentit tuoksuainesosien myyjältä ​kysymällä.

Tämä tapahtuu niin, että vertaat msds-dokumentin ainesosalistausta Eur-lexissä olevaan kosmetiikka-asetuksen listaukseen herkistäjistä.

Alla on ote msds-dokumentista, joka koskee erään valmistajan makea appelsiini -eteeristä öljyä.​ Siinä on herkistäjänä sitraalia ≤ 3.0% CITRAL. Tämä tarkoittaa, että tässä eteerisessä öljyssä sitraalin (Citral) pitoisuus on korkeintaan 3,0 %. Tämä tarkoittaa, että tuotteen koostumus voi sisältää sitraalia missä tahansa määrässä välillä 0–3,0 %, mutta ei enempää.

Seuraavissa vaiheissa kerrotaan, miten yhden herkistäjän – sitraalin- kokonaismäärä tuotteessa lasketaan.


2. Laske jokaisen herkistäjän määrä käyttämässäsi reseptissä

Jaa tuoksuainesosan määrä reseptissäsi sadalla.​ Alla olevassa esimerkissä makea appelsiini 0,5% jaetaan 100.

Kerro herkistäjämäärä eteerisen öljyn sadasosalla. ​Alla olevassa esimerkissä herkistäjämäärä on 0,3%.

Jos sinulla on useassa eri eteerisessä öljyssä sitraalia, laske sitraalin määrä kaikista eteerisistä öljyistä yhteen.

Tee sama kaikkien herkistäjien osalta.


3. Lakisääteinen asia: selvitä täytyykö kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloon merkitä herkistäjän nimi?

  

Seuraavaksi selvitä, ylittääkö herkistäjän määrä poispestävien tai iholle jätettävien tuotteiden raja-arvot.

4. Sinun kannattaa lisäksi säätää herkistäjien määrät vastaamaan IFRAn suositusta. Katso IFRAn sivuilta mihin kategoriaan valmistamasi kosmetiikkatuote kuuluu ja mikä on jokaisen herkistäjän maksimimäärä kyseisessä kategoriassa.

Mitä ovat IFRA-kategoriat?

Tutkimukseen perustuva tuoksuteollisuuden laatima maailmanlaajuisesti hyväksytty riskienhallinnan järjestelmä tuoksuainesosien turvalliseen käyttöön valmistajien omaksi avuksi. Luokittelulla määritetään eri kehonosille, käyttäjäryhmille sekä erilaisille kosmetiikan käyttötavoille turvalliset tuoksuainesosamäärät. Kategorisoinnilla pyritään siis estämään tuoksuaineosien aiheuttama ihoärsytys ja allergiset reaktiot.

Kategoriassa on 12 numeroitua luokkaa, jotka on jaoteltu kehon osien, käyttäjäryhmien ja kosmetiikan käyttötapojen mukaan. Esimerkiksi

  • Kategoria 1 sisältää nestemäiset ja kiinteät huulille levitettävät tuotteet.
  • Kategoria 2 sisältää kainaloihin levitettävät tuotteet.
  • Kategoria 3 sisältää kasvoille ja vartalolle sormin levitettävät tuotteet, esimerkiksi silmiin käytettävä kosmetiikka, kasvojen puhdistustuotteet ja meikkivoiteet.
  • jne.

Kategorioissa voi olla myös alakategorioita, kuten luokka 5, joka on kasvoille ja vartalolle levitettävät ja iholle jätettävät tuotteet. Luokka 5 jakautuu alakategorioihin 5A vartalovoiteet, -öljyt ja -lotionit, 5B jalkojenhoitotuotteet, voiteet ja puuterit, 5C erilaiset käsien hoitotuotteet ja 5D vauvojen hoitoöljyt, lotionit, talkit.

Löydät kategorisoinnin IFRAn verkkosivuilta ifrafragrance.org ja yläpalkin alasvetovalikosta Safe Use -> Ifra Standrads Documentation. Valitse sieltä IFRA 51st Amendment – Guidance for the use of IFRA Standards. Sivulta 43 alkaa taulukko, jota voit hyödyntää.

Jokaisen herkistäjän suositellun maksimimäärän eri kategoriassa löydät IFRAn verkkosivuilta ifrafragrance.org ja yläpalkin alasvetovalikosta Safe Use -> Ifra Standrads Library.

Lähteet

IFRA Standards Library Täältä voit hakea jokaisen herkistäjän suositellut maksimimäärät tuotteessa.

IFRA kategoriat Valitse IFRA 51st Amendment – Guidance for the use of IFRA Standards