Eteeristen öljyjen laatu ja säilyvyys
Synteettiset ja luonnontuoksut
Kosmetiikan valmistaja törmää monenlaisiin tuoksuaineisiin etsiessään tuotteeseensa sopivaa tuoksua. Markkinoilta löytyy:
- synteettisesti valmistetut tuoksu- ja aromiöljyt. Näillä ei ole ihonhoidollisia vaikutuksia kuten aidoilla eteerisillä öljyillä. Näiden tuoksuaineiden valinnanvara on laajempi kuin eteeristen öljyjen, joten moni valitsee synteettisen tuoksun siitä syystä, että eteerisistä öljyistä ei löydy sopivaa.
- synteettisesti tuotetut eteeristen öljyjen jäljennökset. Tuoksuvat samankaltaisilta kuin aidot eteeriset öljyt, mutta niillä ei ole hoitavaa vaikutusta. Ne tunnistaa halvasta hinnasta.
- öljyllä laimennetut aidot eteeriset öljyt. Joskus aitoja eteerisiä öljyjä myydään kasviöljyihin sekoitettuna voiton maksimoimiseksi. Tee testi: tiputa muutama tippa öljyä paperille. Jääkö siihen selvä rasvainen läikkä vai ei? Jos jää, eteerinen öljy on sekoitettu kasviöljyyn. Huomaa: jotkut hinnakkaat aidot eteeriset öljyt, kuten ruusu ja jasmiini, myydään usein öljyyn laimennettuna, mutta tästä on selvä merkintä etiketissä.
- muokatut eteeriset öljyt. Eteerisistä öljyistä voidaan eristää tiettyjä komponentteja, jotka ovat luonnollista alkuperää, mutta muokattuja ja pilkottuja, jolloin eteerisen öljyn hoitovaikutukset menetetään. Tätä tehdään, jotta saadaan moninaisempia, esimerkiksi hienostuneita, mietoja tai toffeemaisia, tuoksuja tuotteisiin.
- aidot eteeriset öljyt. Aidoista eteerisistä öljyistä ei ole poistettu mitään, eikä niihin ole lisätty kemiallisia täyteaineita. Näillä on tuoksujen lisäksi myös omat hoitovaikutuksensa iholle.
Mistä tunnistaa laadukkaan eteerisen öljyn?
Hyvä eteerinen öljy ei ole liian halpa. Epäilyttävän halpa hinta tarkoittaa yleensä laimennettua tai väärennettyä öljyä. Vertaa hintaa tunnettujen laadukkaiden merkkien, vaikkapa Frantsilan öljyjen hintaan.
Huomaathan, että eri kasvilajeista valmistettujen eteeristen öljyjen välillä on todella suurta hintavaihtelua. Sitruunan eteerinen öljy on edullinen verrattuna vaikkapa ruusun tai immortellen eli italianolkikukan (kuvassa alla) eteerisiin öljyihin.
65bfd43ed9adb_lg.png)
Hyvässä eteerisessä öljyssä on pullossa merkintä:
- kasvin tieteellisestä nimestä
- alkuperämaasta
- viimeisestä myyntipäivästä
- eränumerosta joka avaa tuotantoketjun kasvin poimimisesta tislaukseen ja myyntiin saakka
- kemotyypistä eli olosuhteesta, jossa kasvi on kasvanut ja joka vaikuttaa kasvin tuottamien kemiallisten yhdisteiden voimakkuuteen (esim. timjamista linalool ja tymol)
Hyvästä eteerisestä öljystä on tarjolla tietoa myös siitä, mistä kasvinosasta öljy on tuotettu ja millä tuotantomenetelmällä.
Eteeristen öljyjen säilyvyys
Ajan myötä eteeriset öljyt hapettuvat. Prosessia kiihdyttävät lämpö, kosteus ja auringon valo. Siksi eteerisiä öljyjä on hyvä säilyttää viileässä ja kuivassa, auringonvalolta suojattuna ja korkki huolellisesti suljettuna. Hapettuneen öljyn tuoksu muuttuu pikkuhiljaa. Hapettuminen muuttaa öljyn kemiallista rakennetta ja sen terapeuttinen vaikutus vähenee. Jotkut hapettuneet eteeriset öljyt ärsyttävät helposti ihoa. Teepuuöljy (kasvi kuvassa alla) on eräs esimerkki tällaisesta öljystä.
65bfda664835a_lg.png)
Eteeristen öljyjen hapettuminen ei tapahdu siinä silmänräpäyksessä kun öljypullon korkin avaa. Myöskään pullojen säilyttäminen jonkun aikaa kuumassa ei pilaa niitä. Kuitenkin mitä kauemmin ne ovat avattuna tai säilytettynä kuumassa, sitä todennäköisemmin niiden käyttöaika lyhenee.
Jos sinulla on viileä ja kuiva varasto tai muu vastaava tila, se on hyvä paikka säilyttää eteerisiä öljyjä. Jääkaappi tai kylmäkaappi on myös hyvä ratkaisu. Hanki eteerisille öljyille ilmatiivis rasia, niin öljyistä ei tartu aromia ruoka-aineisiin. Tärkeää on löytää viileä paikka, jossa lämpötila on mahdollisimman tasainen eri vuorokauden ja vuodenaikoina. Pidä eteeriset öljyt myös pois lasten ulottuvilta. Ne ovat helposti syttyviä, joten säilytä kaukana paikoista, joissa käsitellään elävää tulta.
65bfdb0baf29e_lg.png)
Mistä sitten tunnistaa hapettuneen öljyn? Se ei tuoksu raikkaalta. Haju muuttuu pikkuhiljaa, joten hapettuneen öljyn oppii tunnistamaan harjoituksen myötä ja vertaamalla hapettunutta öljyä tuoreeseen öljyyn. Sitrusöljyt saattavat muuttua hapettuessaan sameiksi.
1-2 vuotta pullon avaamisesta säilyvät
- Eteeriset öljyt sitrushedelmistä, sitruunaruoho, neroli, frankinsensi, mänty, kuusi, teepuu
4-8-vuotta pullon avaamisesta säilyvät
- Santelipuu, vetiver ja patsuli
2-3-vuotta pullon avaamisesta säilyvät
- Lähes kaikki muut eteeriset öljyt
Lähteet
Formula Botanica: Diploma in Organic Skincare Formulation
Emmi Laakso, suullinen tiedonanto, Suomen Aromaterapeutit ry
Tisserand Institute: Essential Oils Safety Master Class