Ainesosat ja valmiit tuotteet
Raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden säilytys tuotantotilassa
Ainesosat on säilytettävä niiden alkuperäisissä pakkauksissa. Tämä koskee etenkin eteerisiä öljyjä ja tuoksu- sekä aromiöljyjä. Alkuperäisissä pakkauksien etiketeissä on kaikki tarvittava tieto raaka-aineesta, viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen päiväys sekä sarjanumero, jonka avulla saadaan selville raaka-aineen alkuperään ja tuottamiseen liittyviä tietoja.
Jos vaihdat pakkauksen raaka-aineelle, siirrä alkuperäinen etiketti ja sarja/eränumero uuteen pakkaukseen mukaan.
Raaka-ainepakkaukset säilytetään suljettavissa kaapeissa kannellisissa muovilaatikoissa. Muovilaatikoita kannattaa käyttää siksi, että ne ovat kestäviä, kevyitä kantaa ja helposti pestäviä.

Raaka-aineet täytyy suojata valolta, vedeltä, lämpötilan vaihteluilta ja tuhohyönteisiltä. Raaka-aineet eivät saa sekoittua keskenään, siksi eri ainesosille on oltava omat laatikkonsa.
Kaikki säilytysastiat täytyy merkitä nimilapuin ja helposti tarkastettavin sisällysluetteloin. Nimilaput ja sisällysluettelon voi tehdä säilytysastian kaapista ulospäin näkyvälle sivulle esimerkiksi kannettavalla tarratulostimella (Dymo, Brother) tai paperilla, jonka päällystää kontaktimuovilla. Näin raaka-aineet pysyvät järjestyksessä ja ne on helppo löytää.
Eränumerot/päiväykset täytyy tarkastaa säännöllisesti ja poistaa vanhentuneet raaka-aineet ja valmiit tuotteet varastosta.
Jos et ole varma, mitä varastossa oleva ainesosa on tai kuinka vanhaa se on (etiketti kadonnut tai epäselvä), heitä se pois! Voit käyttää sitä itsellesi omalla vastuulla, mutta et koskaan myytäviin tuotteisiin.
Hanki tuotteisiisi raaka-aineita, jotka sopivat kosmetiikan valmistukseen: kosmetiikkalaatua tai farmaseuttista laatua. Myös elintarvikekäyttöön tarkoitettua raaka-ainetta voi käyttää kosmetiikan valmistukseen. Katso silloin, onko elintarvikkeeksi tarkoitettuun raaka-aineeseen ei ole lisätty jotain, esimerkiksi säilöntäainetta, rakenteen parannetta, paakkuuntumisen estoainetta tms. Tällaisella aineella voi mahdollisesti olla vaikutuksia ihoon tai siihen, miten tuotteen ainesosat toimivat formulassasi keskenään. Ota myös huomioon, että lisätyt aineet täytyy mainita sinun tuotteesi ainesosaluettelossa.
Raaka-aineet kannattaa hankkia luotettavalta kauppiaalta tai tuottajalta, joka pystyy tarjoamaan riittävän dokumentaation ja tarvittavat laatuanalyysit, eräinformaation, parasta ennen päiväyksen ja muun tarvitsemasi tiedon raaka-aineesta.
Vedettömien ainesosien säilytys
Kuivat ainesosat, esimerkiksi savet, suolat, vahat, paksuntajat ja kuivatut kasvit säilytetään tasaisessa, viileähkössä huoneenlämmössä. Rakennuksen viilein huone on yleensä hyvä. Kannattaa huomata, että katon rajassa olevien kaappien korkeudella huonelämpötila on usein korkeampi kuin matalalla sijaitsevien kaappien, joten yläkaappeja ei mielellään kannata käyttää herkemmille materiaaleille.
Kosteassa tilassa säilyttäminen heikentää raaka-aineiden laatua nopeasti.
Suojaa raaka-aineet auringonvalolta. Se heikentää monien luonnonmateriaalien laatua.
Pakkaa ainesosat riittävästi ja sulje pakkaukset käytön jälkeen välittömästi. Näin vuotoja tai valumista säilytyspakkauksista ja siten sekoittumista muihin ainesosiin, ei synny. Näin pakkauksiin ei myöskään pääse epäpuhtauksia.
Öljyjen ja rasvojen säilytys
Kasviöljyt, -rasvat, -voit ja eteeriset öljyt säilytetään viileässä: 0-5 astetta Celsiusta. Jos säilytystilan lämpötila vaihtelee vuorokauden tai vuodenaikojen mukaan voimakkaasti, kannattaa harkita viileäkaappia tai jääkaappia raaka-aineille. Nimenomaan suuret lämpötilojen vaihtelut ovat näille aineille haitallisia.
Suojaa kaikki öljyt ja -voit valolta. Valo heikentää öljyjen laatua.
Hapettuminen heikentää myös sekä kasviöljyjen että eteeristen öljyjen laatua. Siksi pullojen korkit on suljettava heti käytön jälkeen ja öljyjen siirtely pullosta tai astiasta toiseen kannattaa tehdä vain välttämättömissä tilanteissa.
Vesipohjaisten raaka-aineiden säilytys
Yrttihaudukkeet, hydrolaatit ja muut vettä sisältävät ainesosat säilytetään jääkaappilämpötilassa. Jos valmistat nämä itse, lisää niihin heti valmistuksen yhteydessä säilöntäaine. Näin ne säilyvät laadukkaina tulevaa käyttöä varten.
Käytä tätä jääkaappia vain ainesosien säilytykseen ja pakkaa eri ainesosat omiin suljettaviin muovilaatikoihin myös jääkaappiin. Näin ainesosat ja niiden aromit eivät sekoitu ja ainesoat säilyvät laadukkaina. Älä säilytä tässä jääkapissa ruokaa tai mitään muuta.
Valmiiden tuotteiden säilytys
Valmiit vedettömät tuotteet säilytetään tasaisessa, viileässä huoneenlämmössä valolta ja lialta suojattuna, hyvin pakattuna esimerkiksi muovilaatikkoihin. Myös tässä viileäkaappi tai jääkaappi voi olla hyvä vaihtoehto, jos säilytystilan lämpötila vaihtelee paljon.