Ainesosaryhmien yleiskuvaus

Seuraavassa on esitetty luonnonkosmetiikan ainesosaryhmien kuvaukset.

Pohjan ainesosat

60-80%. Kasviöljyt ja -rasvat, vahat, nesteet, savi, suola. Muodostava tuotteen perusrakenteen. Pohjan ainesosilla on myös ihonhoidollista vaikutusta.

Kasviöljyt ja -voit

Juoksevat kasviöljyt ja kiinteät kasvivoit. Esimerkiksi rypsiöljy, manteliöljy, sheavoi, mangovoi.

Monet luonnonkosmetiikkatuotteista ovat joko täysin tai osittain öljypohjaisia.

Kasviöljyjä ja/tai -voita sekoittamalla saa valmistettua yllättävän monenlaista luonnonkosmetiikkaa. Mikä parasta: se säilyy hyvin jopa ilman säilöntäainetta ja on helppo valmistaa!

Esimerkkejä öljypohjaisista tuotteista ovat kasvoöljyt, puhdistusöljyt, pihkasalva ja muut salvat, huulirasvat ja -punat, deostickit ja muut puikkomaiset tuotteet, deopalat, kasvojen puhdistuspalat ja voidepalat.

Vesi ja vesipohjaiset nesteet

Puhdas vesi, kasvihauduke, hydrolaatti, marjamehu.

Täysin vesipohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi kasvo- ja vartalosuihkeet, geelit, tietyt seerumit sekä hiushuuhteet ja -suihkeet.

Öljyjä ja vettä yhdistämällä saadaan aikaiseksi tuotteita, joissa yhdistyvät veden ja öljyn hoitavat vaikutukset: kosteutus ja ihon pehmeyttäminen sekä suojaus.

Öljyn ja veden yhdistämiseksi tarvitaan emulgaattori, joka sitoo nämä kaksi muutoin toisistaan eroon pyrkivää ainesosaryhmää homogeeniseksi seokseksi.

Savet, suolat

Eri tyyppiset savet. Esimerkiksi kaoliini, bentoniitti, punasavi ja erilaiset suolat. Esimerkiksi Epsom-suola, Himalajan suola, Kuolleenmeren suola.

Savea käytetään pieninä määrinä luonnonkosmetiikkatuotteissa muun muassa luonnollisena väriaineena, nesteiden paksuntajana sekä saippuoissa ja meikkituotteissa, esimerkiksi meikkipuutereissa.

Pääasiallisena ainesosana savi on syväpuhdistavissa naamioissa kasvoille tai hiuspohjalle. naamioissa.

Suolaa käytetään luonnonkosmetiikan tuotteissa pieniä määriä esimerkiksi kosteuden sitojana iholle eli humektanttina ja kuorivana ainesosana.

Pääasiallisena ainesosana suola on kylpysuolatuotteissa joko jaloille tai koko vartalolle.

Kasviaktiivit

5-10%. Esimerkiksi tinktuurat, maseroidut öljyt, glyseriitit, kuivatut yrtit, kasvi- tai marjajauheet. Ihonhoidollinen rooli tuotteessa.

Uutetut kasviöljyt

Uutetuissa kasviöljyissä on johonkin hyvin säilyvään kasviöljyyn uutettu tietyn kasvin kemiallisia yhdisteitä ihoa hoitaviksi aktiiviaineiksi.

Esimerkkinä on kehäkukkaöljy, jossa on usein auringonkukkaöljy pohjana ja siihen on uutettu kehäkukan kukista muun muassa flavonoideja ja karotenoideja, joilla on ihoa hoitavia vaikutuksia. Myös mäkikuismaöljy on paljon käytetty öljyuutos.

Tinktuurat ja glyseriitit

Tinktuurat ja glyseriitit ovat myös kasviuutoksia. Tinktuuroissa pohjana on etanoli ja glyseriiteissä glyseriini.

Esimerkiksi pakuri on tyypillinen kasvi, jota uutetaan alkoholiin.

Marja- ja kasvijauheet

Kasveja ja marjoja jauhemuotoisena voi hyödyntää monella tavalla ja moniin eri tarkoituksiin.

Karkearakeiset jauheet voivat toimia kuorivana ainesosana vartalo- tai jalkakuorinnoissa. Hieno jauhe toimii aktiiviaineena esimerkiksi naamioissa.

Kasvi- ja marjajauheet antavat tuotteille myös väriä.

Toiminnalliset ainesosat

5-40%. Ei ensisijaisesti ihonhoidollista vaikutusta, vaan vaikuttaa tuotteen rakenteeseen, koostumukseen, levittyvyyteen tms. toiminnalliseen asiaan tuotteessa. Esimerkiksi emulgaattori, joka sitoo vesi- ja öljyosan yhteen, tai paksuntaja, joka geeliyttää nestettä.

Paksuntajat

Paksuntajat auttavat säätelemään tuotteiden koostumusta ja parantavat niiden levittyvyyttä sekä käyttömukavuutta.

Emulgaattorit

Emulgaattorit mahdollistavat veden ja öljyn sekoittumisen pysyväksi emulsioksi. Ne auttavat luomaan tasapainoisen koostumuksen ja parantavat tuotteen levittyvyyttä.

Kuorivat ainesosat

Kuorivat ainesosat poistavat ihon pinnalta kuolleita ihosoluja, edistävät ihon uusiutumista ja antavat sille kirkkaamman, pehmeämmän ulkonäön.

pH-säätäjät

pH-säätäjät ovat luonnollisia tai luonnosta peräisin olevia aineita, jotka auttavat optimoimaan tuotteiden pH-arvon iholle sopivaksi. Oikea pH-arvo on tärkeä tuotteen toimivuuden, ihon tasapainon ja säilyvyyden kannalta.

Vahat

Kasvivahoja ja mehiläisvahaa käytetään tuotteiden rakenteen muodostamiseen. Ne muodostavat suojakalvoa ihon pinnalle estämään veden haihtumista. Niillä on myös ihonhoidollisia vaikutuksia.

Lisäaineet

1-10%. Parantavat säilyvyyttä. Antioksidantit ja säilöntäaineet.

Antioksidantit

Antioksidantit suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä ja soluvaurioita. Ne myös parantavat tuotteiden säilyvyyttä hidastamalla ainesosien hapettumista. E-vitamiini on yleisesti käytetty antioksidantti hapettumisen hidastamiseen, koska se on tehokas, turvallinen ja ihoa hoitava ainesosa.

Säilöntäaineet

Mikäli tuote sisältää vettä (mukaan lukien hydrolaatit ja geelit) tai joutuu kosketuksiin veden kanssa (esim. annosteltaessa kuorintavoidetta kostein sormin), on säilöntäaine välttämätön mikrobikasvun ehkäisemiseksi. 

Ne tuhoavat mikro-organismeja ja veden sisältämiä bakteereita, sekä estävät bakteerien, homeen ja hiivojen kasvua. 

Aromaseuttiset ainesosat

1-2 %. Eteeriset öljyt.​ Ihonhoidollista vaikutusta ja tuoksua.

Eteeriset öljyt

Eteerisisiä öljyjä käytetään ihonhoidollisten vaikutuksien ja tuoksun vuoksi kosmetiikkatuotteisiin.

Esteettisyyttä parantavat ainesosat

1-2%. Esim. ruusun terälehdet suolakuorinnassa. Väriaineet, kuten punajuurijauhe tai mica.

Kukkien kuivatut terälehdet

Kuivattujen kasvien osia, esimerkiksi kukkien terälehtiä tai nuppuja voidaan käyttää koristeena tuotteissa, esimerkiksi saippuoissa tai kylpysuolassa.

Punajuurijauhe

Kasvijauheita, kuten punajuurijauhetta, käytetään luonnonkosmetiikan väriaineina niiden tarjoamien kauniiden ja luonnollisten värien vuoksi. Niillä voi olla myös muita ihoa hoitavia ominaisuuksia, kuten antioksidanttista vaikutusta. Kasvivärien haasteena värien pysyvyys, joka heikkenee valon ja lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta.

Lähde

Formula Botanican perusopintomateriaaleja mukaillen