Säilyvyyden varmistaminen

Luonnonkosmetiikkatuotteen säilyvyyden varmistaminen

Säilöntä on olennainen osa luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistusta, sillä se varmistaa tuotteiden turvallisen käytön. Säilöntäaineet estävät mikro-organismien, kuten bakteerien, homeiden ja hiivojen, kasvua tuotteessa. Pilaantuneet tuotteet voivat aiheuttaa käyttäjille iho-oireita, kuten allergisia oireita, ihoärsytystä tai infektioita, eikä pilaantunut tuote taatusti anna hyvää mielikuvaa kosmetiikkabrändistä.

Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineiden valinta on tärkeää, sillä niiden on täytettävä sekä luonnonmukaisuuden vaatimukset että EU:n kosmetiikkalainsäädännön turvallisuusmääräykset.

1. Miksi säilöntä on tärkeää?

Kaikki tuotteet, jotka sisältävät vettä (tai vettä sisältäviä ainesosia, kuten hydrolaatteja tai aloe vera -geeliä), tarvitsevat säilöntää. Myös tuotteisiin, jotka voivat joutua veden kanssa kosketuksiin, saattavat tarvita säilöntäainetta. Esimerkiksi suihkussa käytettävät kuorintatuotteet voivat olla vedettömiä, mutta niitä otetaan purkista märin käsin, jolloin purkkiin todennäköisesti joutuu vettä.

Vesi luo suotuisan ympäristön mikro-organismeille, mikä voi johtaa tuotteen pilaantumiseen ja turvallisuusriskeihin käyttäjälle. Ilman asianmukaista säilöntää tuote voi pilaantua jopa muutamassa päivässä. Kasviuutteita sisältävät tuotteet säilyvät myös huonosti, koska kasvimateriaali on valitettavan mainio kasvualusta mikrobeille.

2. Luonnonkosmetiikan hyväksytyt säilöntäaineet

Luonnonkosmetiikassa käytettävät säilöntäaineet ovat yleensä mietoja ja biohajoavia, ja ne on hyväksytty luonnonkosmetiikan sertifikaateissa, kuten Ecocert tai COSMOS. Valitettavasti mitä luonnollisempi säilöntäaine on, sitä huonompi säilöntäteho sillä on. Siksi oikean säilöntäaineen valinta oikeassa määrin on erityisen tärkeää.

Tavallisia vaihtoehtoja ovat:

  • Kaliumsorbaatti ja natriumbentsoaatti: Tehokkaita laajakirjoisia säilöntäaineita, erityisesti pH-arvoltaan matalissa tuotteissa.
  • Happoseokset: Esimerkiksi dehydroetikkahappo (DHA) ja bentsoehappo estävät bakteerien ja sienten kasvua.
  • Fermentoidut ainesosat: Luonnolliset fermentoidut aineet, kuten Leuconostoc- tai radish root ferment filtrate, tarjoavat säilöntätehoa ja voivat samalla rauhoittaa ihoa.
  • Alkoholi: Käytetään joissakin tuotteissa, mutta sen määrä on rajattava, jotta se ei kuivata ihoa.

On erittäin tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita säilöntäaineiden määrien suhteen. Liian pieni määrä säilöntäainetta voi johtaa siihen, että tuote pilaantuu ennen aikojaan ja voi siten aiheuttaa iho-oireita asiakkaalle. Myös liian suuri määrä säilöntäainetta voi aiheuttaa ihoärsytystä, ihon kuivumista, kutinaa tai polttelua. Liiallinen määrä säilöntäainetta voi myös muuttaa tuotteen ulkonäköä, rakennetta tai pH-arvoa.

Huomaathan, että E-vitamiini, rosmariiniuute, ja greipinsiemenuute eivät ole säilöntäaineita. Niillä voi hidastaa kasviöljyjen ja eteeristen öljyjen hapettumista ja siten parantaa öljyjen säilyvyyttä, mutta ne eivät estä mikrobien lisääntymistä, eivätkä siten pidennä vettä sisältävien tuotteiden säilyvyyttä.

3. Säilöntäaineiden testaaminen

Millainen säilyvyys on kosteusemulsiolla, jossa on käytetty luonnollista säilöntäainetta? 

Yllä olevaa asiaa kysytään usein. Tosiasiassa on mahdotonta antaa tähän mitään tarkkaa aikaikkunaa. Tämä riippuu monista asioista, muun muassa emulsiossa käytetyistä raaka-aineista ja niiden keskinäisistä suhteista, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden säilytysolosuhteista sekä pakkauksesta, josta emulsiota annostellaan ja jossa sitä säilytetään. 

Yleisluontoisesti voi sanoa, että emulsiovoide, joka on säilötty laajakirjoisella Geogard ECT-säilöntäaineella, säilyy ainakin 6kk.

Paras tapa selvittää sopiva säilöntäaine omaan tuotteeseen on testata, kokeilla, ja tehdä tarkkoja muistiinpanoja, ja sitten päättää, mikä yhdistelmä toimii parhaiten sinulle niihin resepteihin, joita käytät. 

Testaus tehdään kokeilemalla eri säilöntäaineita ja niiden pitoisuuksia tuotenäytteissä. Näytteistä tehdään seuraavat testit, joiden tulokset kirjataan ylös.

  • Hajutesti ja ulkonäkö: Tarkkaile, ilmeneekö tuotteessa hajua, värinmuutosta tai rakenteen hajoamista. Muuttuuko pH?
  • Säilyvyystesti eri olosuhteissa: Säilytä näytteitä eri lämpötiloissa (kylmä, huoneenlämpö, lämmin) ja arvioi niiden kuntoa viikoittain.
  • Kotikäyttöön tarkoitetut mikrobitestit: antavat suuntaviivaa säilöntäaineen riittävyydestä ja toimivuudesta.

Jokaisen myyntiin laitettavan ja säilöntäainetta sisältävän tuotteen säilöntäteho on varmistettava mikrobiologisilla testeillä, kuten säilöntäainetesteillä (Preservative Efficacy Test, PET). Tätä kutsutaan myös challenge test -nimellä. Tämä testi arvioi, kuinka hyvin säilöntäaine estää mikrobikasvun.

Challenge-testi on tarpeen seuraaville tuotteille:

  1. Vettä sisältävät tuotteet
    • Kaikki vesipohjaiset tai vettä sisältävät tuotteet, joissa on mikrobikasvulle suotuisa ympäristö.
    • Esimerkkejä:
      • Kasvovoiteet ja -geelit
      • Emulsiot (esim. voiteet, joissa yhdistyy öljy ja vesi)
      • Kasvovedet ja hoitonesteet
      • Hiustenhoitotuotteet, kuten shampoot ja hoitoaineet
  2. Käytön aikana kontaminoituvat tuotteet
    • Tuotteet, jotka voivat altistua mikrobikontaminaatiolle käytön aikana, kuten purkkivoiteet tai annostelijan kautta käytettävät tuotteet.
  3. Tuotteet, joissa hygienia on kriittistä
    • Tuotteet, joita käytetään kasvoilla, silmien lähellä, huulilla, limakalvoilla tai vauvan iholla.
    • Esimerkkejä:
      • Silmämeikinpoistoaineet
      • Huulivoiteet
      • Vauvoille tarkoitetut voiteet
  4. Kasvi(peräistä)materiaalia sisältävät tuotteet
    • Esimerkiksi kasviperäiset uutteet, fermentoidut ainesosat tai muut bioaktiiviset aineet voivat lisätä mikrobikasvun riskiä, jolloin säilyvyystesti on suositeltava.

4. Muita keinoja parantaa tuotteiden säilyvyyttä

  • Hygieeninen työskentely: Puhdista välineet, pinnat ja pakkaukset huolellisesti ennen käyttöä. Suoraan tehtaalta tulleita, pakkausmuoveissa hygieenisesti säilytettyjä pakkauksia ei tarvitse puhdistaa.
  • Noudata GMP:tä. Kirjoita omalle yrityksellesi GMP ja noudata sitä huolellisesti!
  • Tislattu vesi: Tislattua vettä olisi syytä käyttää, koska hanavedessä on paljon mineraaleja, jotka ruokkivat mikrobikasvustoa tuotteessa. Hanavedessä voi olla myös bakteereja.
  • Matala pH: Bakteerit lisääntyvät parhaiten pH-alueella 6,5-7,5. Homeet ja hiivat viihtyvät laajemmalla pH-skaalalla, mutta useimmiten pH-alueella 5-6. Näin ollen kun kosmetiikkatuotteen pH on 4-5, se on hyvä iholle ja estää useiden mikrobien lisääntyminen. Muista tarkastaa kuitenkin, vaatiiko valitsemasi säilöntäaine tai aktiiviaineet tiettyä pH:ta toimiakseen optimaalisesti!
  • Antioksidantit: Esimerkiksi E-vitamiini ja rosmariiniuutteet ehkäisevät rasvojen härskiintymistä ja pidentävät öljypohjaisten tuotteiden käyttöikää.
  • Pakkausratkaisut: Valitse ilmatiiviit ja valoa läpäisemättömät pakkaukset, jotka suojaavat tuotetta ulkoisilta vaikutuksilta. Ruskea lasi suojaa tuotteita parhaiten valon vaikutuksilta, myös vihreä ja sininen lasi suojaa paremmin kirkas lasi. Pumppupullosta annosteltuna kosmetiikka ei ole suoraan kosketuksissa veden tai likaisten käsien kanssa (käsissä on AINA mikrobeja, myös huolellisen pesun jälkeen). Bakteerit ja sienet tarvitsevat happea lisääntymiseen ja siten ilmatiivis pakkaus hidastaa tuotteen pilaantumista. Se voi olla parempi vaihtoehto kuin peruskosmetiikkapurkki. Pieni pakkaus tulee todennäköisemmin käyteyksi nopeammin loppuun kuin suurikokoinen pakkaus. Siten myös pakkauskoko voi epäsuorasti vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen.
  • Itsesäilyvät ainesosat. Joissakin kosmetiikkatuotteissa voi käyttää pohjana hunajaa, suolaa, sokeria, kaakaovoita, kookosöljyä tai etikkaa. Nämä ainesosat säilyttävät itse itsensä. Jos tuotteesta suurin osa on jotakin näistä, muun säilöntäaineen määrää voi vähentää huomattavasti.