PH:n mittaaminen

Mikä on pH ja miksi se on tärkeää luonnonkosmetiikan valmistuksessa?
pH on mitta-asteikko, joka kertoo liuoksen happamuuden tai emäksisyyden. Liian hapan tai emäksinen tuote voi ärsyttää ihoa. pH-arvolla on myös merkitystä tuotteen raaka-aineiden toimivuuden kannalta.
Mikä on pH?
pH on mitta-asteikko, joka kertoo liuoksen happamuuden tai emäksisyyden. pH-skaala on 0–14. Veden pH on skaalan puolivälissä: se on 7,0 eli neutraali. Seitsemän alle menevät pH-luvut ovat happamia ja seitsemän päälle ovat emäksisiä.
Onko kosmetiikkatuote hapan vai emäksinen?
pH-arvo määrittää vettä sisältävän kosmetiikkatuotteen happamuutta tai emäksisyyttä.
Terveen ihon pH on 5
Terveen ihon pH on noin 5 eli sen on hiukan happaman puolella.
Ihon pinnalla oleva happovaippa pitää ihon mikrobiomin tasapainossa ja ihon terveenä.

Mistä tuotteista pH tarkastetaan?
Vettä sisältävistä kosmetiikkatuotteista, esimerkiksi
- kasvovesistä ja -suihkeista
- lotioneissa, emulsioissa
- shampoista
- vartalonpesutuotteista
Miksi pH pitää mitata kosmetiikkatuotteissa?
Tuote toimii iholla parhaiten oikealla pH:lla. Luonnonkosmetiikan monet ainesosat, kuten säilöntäaineet, värit ja aktiiviaineet toimivat parhaiten tietyillä pH-arvoilla tai pH-alueilla.
Mitä väärä pH aiheuttaa iholle?
Iho ärsyyntyy liian emäksisten kosmetiikkatuotteiden jatkuvasta käytöstä. Monet iho-oireet saattavat tämän myötä ilmestyä tai pahentua.
Esimerkiksi emäksisellä saippualla pesun jälkeen iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä. Iho pyrkii tasapainottamaan sitä omin keinoin häiriön sattuessa, mutta siinä menee oma aikansa.
Liian alhainen pH voi ärsyttää herkkää ihoa esim happokuorinnoissa, jotka toimivat esim akneen ja ikääntyvän ihon hoitoon. Iho voi alkaa punoittaa, hilseillä ja olla jopa kipeä. Siksi esim AHA, BHA (salisyylihappo) ja maitohappokuorinnoissa täytyy olla tarkkana hapon oikean määrän ja käytön suhteen.
Luonnonkosmetiikan säilöntäaineet toimivat tietyillä pH-alueilla
Lähes kaikkien luonnosta peräisin olevien säilöntäaineiden* teho riippuu pH: sta. Säilöntäaineen toimittajan on aina kerrottava säilöntäaineen optimaalinen pH, ja tämä on otettava huomioon valmistettaessa.
Jos esimerkiksi luonnosta peräisin oleva säilöntäaineesi on aktiivinen pH: ssa 4 – 4,5 ja tuotteen kokonais -pH on 6, on hyvin mahdollista, että tuote pilaantuu ennen aikojaan.
*luonnosta peräisin oleva säilöntäaine on esim. salisyylihappo, kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti. Myös Geogard 221 Cosgard on luonnollinen ECOCERT ja COSMOS-sertifioitu säilöntäaine. Siinä on kahta eri säilöntäainetta yhdistetty: dehydroasetaattihappoa ja bentsyylialkoholia. Sillä on laaja pH skaala 2-7.
Luonnollisten ainesosien värit tulevat esiin tietyillä pH-arvoilla
Luonnonkosmetiikkatuotteissa tuotteiden väri tulee luonnollisista ainesosista: kasviöljyistä, uutteista, jauheista ja muista kasviperäisistä aineosista. Monien näiden ainesosien väri riippuu pH:sta. Esimerkiksi punajuuren punaisen värin aiheuttavat niiden antosyaanit, jotka kuuluvat flavonoideihin. pH-arvosta riippuen antosyaanien värispektri vaihtelee tummansinisestä violetista punaiseen. Alla on esimerkki suomalaisista villiyrteistä tehtyjen haudukkeiden väreistä eri pH-arvoilla.
Oheisessa kuvassa on neljä suomalaista villiyrttiä (pystyrivit), joista on tehty yrttihaudukkeet. Näiden nesteiden pH-arvoa on muutettu (vaakarivit). Näet miten pH:n muuttaminen vaikuttaa kasvihaudukkeen väriin.

Myös tietyt aktiiviaineet vaativat oikean pH:n toimiakseen
- AHA:t (alfahydroksihapot) tarvitsevat pH 4 tai alemman ollakseen aktiivisia kemiallisina kuorinta -aineina.
- Stabiloitu C -vitamiini vaatii pH -arvoa 6,5-7.
- Niasiiniamidi (B3 -vitamiini) on vakain pH 6: ssa.
Kasviperäisten ainesosien teho riippuu pH:sta vahvemmin kuin synteettisten ainesosien ominaisuudet. Esimerkiksi antosyaanien antioksidanttiseen aktiivisuuteen vaikuttavat pH -muutokset.