Menetelmä 4: Emulsiot

Öljy veteen -emulsion valmistus

Emulsio on seos kahdesta nesteestä, jotka eivät normaalisti sekoitu toisiinsa, kuten vesi ja öljy. Emulsio saadaan aikaan lisäämällä emulgointiaine, joka auttaa pitämään nämä kaksi faasia sekoittuneena toisiinsa.

Emulsioita käytetään monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten kosteusvoiteissa, meikkivoiteissa ja hiustenhoitotuotteissa. Emulsioita on kahdenlaisia:

  1. Öljy-vedessä-emulsio (O/V): Öljypisarat ovat jakautuneet vesifaasiin. Näitä emulsioita käytetään usein kevyissä ja kosteuttavissa tuotteissa, kuten kasvo- ja vartalovoiteissa, seerumeissa, shampoissa ja hoitoaineissa. Alla olevassa videossa valmistetaan O/V-emulsio.
  2. Vesi-öljyssä-emulsio (V/O): Vesipisarat ovat jakautuneet öljyfaasiin. Näitä emulsioita käytetään raskaammissa tuotteissa, kuten jalkavoiteissa ja suojavoiteissa (esim. pakkasvoide), koska ne muodostavat o/v-voiteita suojaavamman pinnan iholle. V/O-emulsio valmistetaan muuten samalla tavalla, mutta vesifaasi kaadetaan öljyn joukkoon lämmityksen loppuvaiheessa. Lisäksi valitaan vesi öljyyn -prosessiin sopiva emulgaattori.

Emulsion valmistuksessa tärkeää on käyttää sopivaa tai sopivia emulgointiaineita ja sekoittaa emulsiota riittävän pitkään ja tehokkaasti, jotta seos pysyy tasaisena käyttöajan loppuun saakka.

Emulsioiden perusohjeet

Öljy veteen -emulsio

20-30% öljyfaasi
5-10% Kasvivoit​
10-25% Juoksevat öljyt​
5-8% Emulgaattori(t)​

70-80% vesifaasi
Hydrolaatit​
Tislattu vesi​
Glyseriini​

Jäähdytysvaihe
Vesipohjaiset kasviyhdisteet​
1% Aromaseutit​
1% säilöntäaine(et)

VESI ÖLJYYN -EMULSIO

60-70% öljyfaasi
35-40% Kasvivoit​
20-35% Juoksevat öljyt​
5-10% Emulgaattori(t)​

20-30% vesifaasi
Hydrolaatit​
Tislattu vesi​
Glyseriini​
Vesipohjaiset kasviyhdisteet​
(Suola)​

Jäähdytysvaihe
1% Aromaseutit​
1% säilöntäaine(et)